Vad jag borde läst 2015

Linda
Borde är egentligen inget ord som ska kopplas ihop med läsning, men som alltid har jag visserligen hunnit läsa en del, men inte på långa vägar alla böcker jag tänkt att jag ska läsa. Här är några jag faktiskt borde ha läst, då de verkar bra och några har blivit riktiga snackisar. De flesta har jag hittat bland topplistorna för 2015 runt om i kulturvärlden.

Se det som en bra lista på sista-minutern-julklappar, eller kanske som jag, en inspirationslista inför julledigheten:

Hackers av Aase Berg vill jag läsa av många skäl, men det främsta är att jag brukar älska hennes dikter. Egentligen är det mycket märkligt att jag inte läst eller ens köpt den.

Denna dagen, ett liv av Jens Andersson. Jag började lyssna på biografin över Astrid Lindgrens händelserika liv, men kände att jag hellre ville läsa den. Tyvärr har det inte blivit av. Jag skulle dock önska att det blev av snart, annars får jag väl pröva ljudbok igen och klara mig utan bilder.

Resa in i tomheten av Samar Yazbek är säkerligen en helt fruktansvärd bok, då den skildrar kriget inifrån Syrien och, som en kritiker skrev, gör det omöjligt att förstå att någon enda människa vill eller kan stanna där. Det är en bok jag måste läsa när jag har mycket tid att varva med andra böcker.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist tillhör också den kategorin ”böcker jag verkligen vill läsa, men inte orkar med känslomässigt just nu”. Men jag vill läsa och ska göra det. Många var förvånade att han inte blev nominerad till Augustpriset.

Liv efter liv av Kate Atkinson är en bok som jag tror att jag skulle gilla. Jag har läst flera böcker av Atkinson, men det var mycket länge sedan. Det är definitivt dags att återupptäcka. I mars kommer nästa bok, så det bör ske hyfsat snart.

Den sårade divan av Karin Johannisson. Det är ingen slump att det är de lite tyngre böckerna som hamnar på den här listan, eller i alla fall de böcker jag uppfattar som tyngre. Jag vill läsa den här boken, för att den lyfter en viktig aspekt av kvinnors historia. Men jag kan tänka mig att jag kommer bli mer än lovligt förbannad.

Nora Webster av Colm Tóibín ligger hemma så fint, med en hälsning från författaren i sig. Den ska jag självklart läsa, men den tillhör kategorin ”böcker jag inte vill riskera att förstöra för att jag är för trött när jag läser dem” och därför har den fått vänta.

Jan Svensson av Johanna Lindbäck, för att den verkar vara så otroligt charmig. Jag gillar hennes böcker för mellanåldern skarpt och vill verkligen läsa även den här.

Domaren av Ian McEwan är en av de böcker som jag skulle läsa direkt efter bokmässan. Det gick sådär. Det här är dock en bok jag verkligen vill läsa, dels för att jag brukar tycka om McEwans böcker, men också för att historien verkar grymt spännande.

Lollo av Linna Johansson har kommit så långt som till min TBR-hög och jag tror att en sak som hållit mig tillbaka är att den fått ganska blandad kritik. Jag väljer dock att tro att det är en bok för mig och placerar den därför på listan.

Att hela de levande av Maylis de Kerangal, som jag faktiskt påbörjade, tyckte om och av någon konstig anledning glömde bort. Helt klart n bok jag vill läsa och som ska bli läst.

Lyckligt lottad av Amy Bloom är en bok jag tänkt läsa sedan den var ny, som låter som en bok som skulle passa mig perfekt. Varför blir det alltid så? Så många böcker, så lite tid.

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr är en bok som tilldelats Pulitzerpriset och hyllats av såväl läsare, som kritiker. Problemet för mig är att jag inte riktigt lockas av beskrivningen av den, men jag ska läsa för jag tror att jag har fel.

De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj, eller egentligen vad som helst av nobelpristagaren som jag verkligen vill stifta bekantskap med. Ännu en på listan som är för hemska att läsa om jag inte hinner läsa den snabbt och/eller slalomläsa med någon lättsam bok.

Irakisk Kristus av Hassan Blasim, vill jag läsa trots att det är noveller, kanske för att han hyllats, men främst för att han var helt fantastisk att lyssna på under Stockholm Literature. Egentligen är novellformen något som borde passa mig perfekt, läs en kortis och ta sedan en paus. Tyvärr lyckas jag aldrig med den sortens läsning.


Det här är femton av de många fler böcker jag tänkt läsa under 2015, men som förblivit olästa. Snart är det dags att sammanställa de böcker som faktiskt blev lästa under 2015 och var extra bra. Jag räknar med att mina listor med olästa böcker kommer att bli ännu längre då.

Ha en riktigt skön läsavslutning på 2015.

 

 

 

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →