Kategorier
Romankoll

Hårda paket

Lotta

Hårda paket ska det förstås vara under granen. Men halvmjuka går också bra. Här kommer några sista-minuten pockettips som passar alla – ung, gammal, hon, han, hen, morbror, kusin eller svärmor. Eller varför inte dig själv…

Livbåten av Charlotte Rogan. En psykologisk och klaustrofobisk roman om en grupp människor som är fast i en livbåt mitt ute på öppet hav. Båten tar in vatten och hotar att sjunka så fort vågorna ökar i storlek. Vad gör man? Hur resonerar man?

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot. Jag tipsar alltid om den här boken, för den är så ruskigt bra. I januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men vem var den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov. Det är en gripande och fängslande berättelse som navigerar mellan vetenskap, etik och ras.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Ja, den är så bra som alla säger. Det handlar om fördomar, om överlevnad, om relationer. Om Miriam som på sin 85-årsdag bestämmer sig för att berätta sanningen: hon heter faktiskt inte Miriam. Viktig läsning!

En man som heter Ove av Fredrik Backman. När nu filmen får premiär på juldagen så är det förstås ett måste att hinna läsa boken först. Jag tokälskar Ove! Det här är en tragikomisk historia som inte lämnar någon oberörd. Så väldigt, väldigt rolig och samtidigt så väldigt, väldigt sorglig.

God Jul av Jonas Karlsson. Det här handlar om ett projekt som går fel, hur en god tanke leder till misstänksamhet, spioneri och anklagelser. Jonas Karlsson skildrar träffsäkert maktspel och beslutsfattande på arbetsplatsen, och har man den minsta erfarenhet av kommuner eller liknande organisationer så fnissar man nog lite extra igenkännande.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.