Vinter med Kulturkollo #norrsken

Lotta

Norrsken. Aurora borealis. Detta himlafenomen som förtrollat människor under årtusenden är något av det häftigaste skådespel man kan uppleva. Trots att jag bor i någorlunda norrskenstäta trakter går det inte att bli blasé. Det är häftigt varje gång. Det allra mäktigaste norrsken jag upplevt var för ett tiotal år sedan när jag bodde på en gård som låg en bit ute i skogen. Vi hade inga grannar nära så det var var mörkt och tyst, inga ljus från andra hus, gatlampor eller trafik som störde. Det var smällkallt, stjärnklart, och den nattsvarta himlen lystes upp av dansande norrsken. Det sprakade både i ljus och ljud. Forskarna är oense om norrsken verkligen kan ge ljud ifrån sig, men den kvällen hördes både knastrande och knäppande samtidigt som himlen spelade i gult och grönt. Det var helt magiskt.

Jag ska tipsa om en bok som jag inte läst, men som jag väldigt gärna vill läsa. Norrskenet, historien om Kristian Birkeland (1873-1917), den norske vetenskapsmannen och bortglömda geniet som förklarade norrskenets uppkomst.

Kristian Birkeland var besatt av norrskenet och för att genomföra äventyrliga expeditioner (där medarbetare strök med) och åstadkomma nödvändiga experiment (ofta inför en förskräckt publik, själv iförd turkisk fez och röda läderskor) krävdes kapital. Han löste situationen genom att bli en banbrytande uppfinnare. Ingenting verkade omöjligt för honom att konstruera; 59 patent skaffade han sig. Bland dessa finns den första mekaniska hörapparaten, ett gödningsmedel som fortfarande produceras av det företag han var med om att starta, Norsk Hydro, och en elektromagnetisk kanon som idag utvecklats till ett försvarsmedel i det amerikanska Star Wars-programmet.

Men även om Birkelands vetenskapliga gärning var profetisk hade den ett mycket högt pris. Äktenskapet höll inte (hans fru tvingades acceptera att han höll en föreläsning på bröllopsdagen men till slut fick hon nog). Och motståndet han mötte för sina idéer och första världskriget som blossade upp tvingade honom till en exiltillvaro i först Afrika (där han studerade ett annat ljusfenomen, zodiakalljuset, och mötte en ny kvinna, en grekisk danserska) och sedan Japan, där han i ensamhet avled 1917 under oklara omständigheter. Precis innan Nobelpriset skulle tilldelas honom.

Norrskenet är skriven av den brittiska journalisten Lucy Jago. Tyvärr är den slutsåld och svår att få tag på.

vintermedkulturkollo_logga

 

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

2 tankar på “Vinter med Kulturkollo #norrsken

Kommentarer är stängda.