Kategorier
Kulturkoll Romankoll

En hink full av klassiker

helena-top

Om vi menar skönlitterära klassiker när vi pratar dammigt, så är jag tämligen ambivalent till frågan. Jag står på barrikaderna när det kommer till att kämpa mot måste- och bör-läsning. Den måste få förbli kravlös och utan prestige. Men – men! – sen skriker den där lilla litteraturvurmaren i mig. Klart att vi inte ska låta fantastisk kultur dö ut! Tänk på hur dåtiden berikar nutiden. Och så finner jag mig plötsligt med att argumentera om alla dessa verk, som är så viktiga för oss. Som ni ser så sker i detta nu en inre kamp där jag inte vill låta andra sätta upp spelreglerna för vad som vi (läs:jag) bör läsa, samtidigt som jag svärmar lite för de där klassikerna. Vilka de nu är?! (den frågan låter jag dock vara obesvarad här). Flest klassiker läste jag under mina studieår och föll totalt för Hundra år av ensamhet, Svindlande höjder och Lysande utsikter m.fl. Då läste jag dock dem i en kontext som möjliggjorde att jag såg det där lilla extra. En omläsning vågar jag mig därför inte på för risken att förstöra den där wow-känslan jag fick då.

Jag väljer i stort sett alltid bort klassiker för nyproducerade böcker, vilket gör något ont att erkänna. Det handlar om tid kontra antal böcker. Klassikerna i mina hyllor samlar således oerhört mycket damm. De finns dock där på någon slag av inofficiell  bucket list och jag ska göra ett försök att lista tio av de klassiker som jag någon gång verkligen vill läsa:

Dödssynden av Harper Lee

Glaskupan av Sylvia Plath

Mörkrets hjärta av Joseph Conrad

Lolita av Vladimir Nabokov

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Det andra könet av Simone de Beauvoir

Purpurfärgen av Alice Walker

Andarnas hus av Isabel Allende

Räddaren i nöden av J.D. Salinger

Anna Karenina av Leo Tolstoj

Har du en bucket list fylld av klassiker? Vilka böcker skulle du vilja läsa innan dina läsdagar är över?

Foto: ”Ottawa_Cari’s B&B 2009” av Carole Carey (CC BY 2.0)

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.