Vi går på ytan

Lotta

På ytan. Så heter veckans ämne. Det kan handla om skönhet, ytlighet, banaliteter, första intryck och pretty little things. Men eftersom vi är de vi är så gissar jag att många av veckans inlägg kommer att kretsa kring böcker och bokomslag på ett eller annat sätt.

Yta är jätteviktigt! I alla fall för mig. Böcker med fula omslag går bort direkt – om nu inte bokens goda rykte nått mig innan omslaget. Men när jag går omkring i en bokhandel, eller klickar mig runt i nätbutiken, så ratar jag de fula, intetsägande omslagen, men blir nyfiken på de vackert formgivna. Redan där är jag ett steg närmare köp. Ett billigt, dåligt omslag signalerar en dåligt skriven bok. Varför skulle jag vilja ha den?

När vi inte längre bara läser fysiska böcker eller handlar våra böcker i fysiska butiker ställer det en del andra krav på bokomslagen än tidigare. Det är till exempel viktigt att bokomslaget funkar även som liten tumnagel. Många är de omslag som enbart består av stora, feta versaler i ett snyggt typsnitt – tydlighet både i stort format och litet. Är omslaget alltför detaljrikt, plottrigt eller har bleka färger som flyter in i varandra så spelar det ingen roll om det är vackert, det funkar inte i tumnagelformatet och då är det lätt att försvinna i mängden.

Några goda exempel…

small_elva-dagar-i-berlin small_den-farglose-herr-tazaki small_vi-ar-alla-helt-utom-oss small_pa-spaning-efter-farfar

…och några mindre goda exempel.

small_kalla-det-vad-fan-du-vill small_den-sista-onskningen small_hon-som-ser small_tystnadens-gata

Nya tekniker skapar också nya möjligheter. Som till exempel det här omslaget designat av Rodrigo Corral och Zak Tebbal. Funkar förstås fint i digital form, men även i tryck eftersom man använt sig av lenticular-tryck, en form av 3D-tryck. Tekniken i sig har funnits i massor av år – vem minns inte gamla tiders samlarkort från flingpaketen som växlade utseende när man vickade på bilden? Det är ungefär samma sak.* Sådana här typer av bilder fångar intresset i mycket högre grad än statiska, platta bilder. Är det här kanske nästa trend? Animerade bokomslag, både i digital och fysisk form?

cesar aira

3D-printade omslag har också dykt upp. Här är det en futuristisk bok som fått ett futuristiskt skal. Svårplacerad i bokhyllan men visst drar den ögat till sig. Man vill ju bara ta på den. Varianter på 3D-printing kommer vi nog att få se mycket av framöver – i takt med att tekniken blir billigare och mer lättillgänglig.

3024627-inline-chang-rae-lee

*) Jag jobbar med digital design och inte med print så även om det i min värld är ungefär samma sak så är det kanske egentligen en jäääättestor skillnad. Förlåt i så fall alla printsmarta!

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

4 tankar på “Vi går på ytan

  1. Jag håller med men sedan är det en smaksak vad man tycker om. Jag gillar inte för mycket text utan tycker det ska vara en bra bild som gärna tar upp handlingen i boken.

    1. Ja precis, och vad som är snyggt till en bok passar kanske inte alls till en annan. Innehållet måste synka med omslaget.

  2. Omslag är JÄTTEVIKTIGA för mig! Jag kan drabbas av rent ha-begär när jag ser en vacker bok. Men som Marie säger, så är det ju en smaksak vad som är tilltalande – alla tycker vi olika! Hälsningar från en av de där ”printsmarta” 🙂

    1. Samma här, det har hänt att jag köpt en bok jag redan äger, bara för att det var så snyggt omslag i nyutgåvan.

Kommentarer är stängda.