Kategorier
Kulturkoll

I utkanten

helena-top

Bilden ovan är hämtad ur filmen Beasts of the Southern Wild  (2012) som regisserades av Benh Zeitlin och som bygger på teaterstycket Juicy and Delicious av Lucy Alibar. Den handlar om en grupp människor som väljer att bosätta sig avsides – och skapar sig ett eget (olagligt) territorium, som de kallar Bathtub – mitt i New Orleans träskmarker. Genom den unga flickan Hushpuppy får vi möta livet i bosättningen – friheten och svårigheterna med att bo så isolerat och utanför resten av världens gemenskap. Myndigheterna kliver in och frågan ställs på sin spets om det finns plats för sådan som väljer att stå utanför? Människor som väljer att bo i utkanten.

[box type=”note” style=”rounded”]Subkultur suʹbkultur, idé-, värde- och handlingsmönster som tillhör en viss grupp inom en större samhällelig enhet, se delkultur. En subkultur ställs ofta i relation till en dominerande kultur och uppfattas då som en underordnad kultur. ne.se [/box]

Att ingå i en subkultur kan vara ett sätt att välja att ta avstånd, att välja att sätta sig i utkanten. Man söker sig till en gemenskap som kan bottna i både sociologiska, antropologiska och kulturvetenskapliga frågor, och inte sällan kan det handla om en motrörelse mot någonting eller ett tydligt avståndstagande mot gällande och rådande normer – jag tänker till exempelvis på hippiekulturen, -70-talets punkare och skinheads.

Inte helt osökt kommer jag också att tänka på de där originalen – eremiterna – som väljer att isolera sig och skärma av världen runt omkring. Just i detta nu poppar det faktiskt upp barndomsminnen då min farmor tog mig med till en gammal kvinna som bodde ute i skogen, utan rinnande vatten, el och sällskap förutom några kossor och katter, men trivdes med detta och önskade sig inget annat. Vi kan då dra trådar till Stig-Anders Svensson, som blev rikskänd som Hästmannen 2006, då han fråntogs sina kor.

Veckans tema kommer handla om de som bor och/eller lever i utkanten såväl frivilligt som ofrivilligt. Det kommer att handla om människor som gör ett aktivt val, om människor som tvingas ut i utkanten och om människor som kanske gör allt för att passa in men inte kan. Temat kan tolkas väldigt fritt och det skulle vara kul om ni vill hänga på och skriva om det som poppar upp i era tankar när ni hör ”I utkanten”. 

Välkomna att besöka utkanten med oss!

 

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

3 svar på ”I utkanten”

Åh den har jag inte läst, men flera av hennes andra böcker och de kan nog allihopa höra till detta tema. 🙂

Stängt för kommentering.