Vad döljer sig i skogen?

Lotta

Veckans tema på Kulturkollo är skogen. En plats som egentligen är många platser i en, och lika många känslor. Upplevelsen av skogen är högst unik. Det finns en skog för varje tillfälle.

Skogen kan vara trolsk och spännande. Gamla, täta granskogar med murkna stubbar och nedfallna lågor där solljuset knappt når ner mellan trädstammarna. Den kan till och med kännas farlig och hotfull med mörka, knotiga, vassa grenar där det är lätt att gå vilse och där okända faror lurar.

Skogen är också en plats för rekreation. I ljusa, öppna björkskogar eller bland glesa tallstammar finns friden, lugnet, fågelkvittret och vindens sus. Här är det lätt att vandra och lätt att andas.

Andas, det gör skogen också. Växande skog är jordens lungor. De binder koldioxid och producerar syre. Skogen gör gott för klimatet.

Skogen kan vara ett skafferi. På hösten glimmar tuvorna röda och blå av lingon eller blåbär, och har du tur kan du hitta ett gyllene hav av kantareller. Här hittar jägaren sitt vilt, och här kan du fylla på ditt vedförråd.

Skogen skapar också arbetstillfällen. Det är många som får sin försörjning via skogen – allt ifrån maskinförare och skogsvårdsarbetare till plantskolearbetare, sågverksindustri, snickeriföretag och åkerier. Som i sin tur skapar fler arbetstillfällen till företag i sin närhet. Skogen försörjer både landsbygd och stad.

[quote]Den som lyss, som liten slarv
till skogens dån, får annat arv
än den, som föds vid en gata
– Verner von Heidenstam[/quote]

Skogen och skogsbruket har genomsyrat Sverige i århundraden. Skogen är en del av Sveriges själ. Vad vore vi utan den? Vad vore konsten och litteraturen? John Bauer, Elsa Beskow, Gustav Hedenvind-Eriksson, Dan Andersson, Bruno Liljefors, Kerstin Ekman, Verner von Heidenstam… ja listan kan göras lång… Och så har vi musiken: Mors Lilla Olle, Hårgalåten, Visa i Molom… Skogen har inspirerat många.

I veckan ska vi låta oss inspireras av skogen. Det är försommar och skogen står i sin vackraste skrud. Vi ska vända på stenar, skrapa på mossor och förhoppningsvis kåda ner vår händer ordentligt. Hoppas att ni hänger med ut i skogen!

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →