Kategorier
Kulturkoll Novellkoll

På väg med tåg: om korta och långa lässtunder

linje-ulrica

Temat “On the road” för framförallt tankarna till äventyrliga road trips, eller hur? Men att vara “on the road” kan också handla om att vara på väg någonstans och då är ju färdmedlet inte alltid bil. Tåg är ett av de bästa färdmedlen enligt mig – och ett av de bästa ställena för läsning. Nu åker jag ju framförallt tåg fram och tillbaka mellan Lund och Malmö, men pendlarläsning är inte att förakta! “Men man hinner inte ju inte ens ta upp en bok”, säger somliga. Jodå, säger jag!

Tiden på tåget må kanske bara vara en kvart, men en kvarts lästid är en kvarts lästid. Om man dessutom börjar läsa redan på perrongen när man väntar på tåget, så kan man förlänga stunden ännu lite grann. Dessutom är påfallande ofta tågen försenade och då vill man ju absolut inte vara utan bok. Det händer faktiskt ibland – om jag har en riktigt bra bok – att jag med flit tar ett långsammare tåg, den varianten som stannar på alla tre mellanstationerna, så att jag ska få lite extra lästid. Det kan också vara så att man ibland hittar mig sittandes på en bänk på Malmö central bara för att jag ska läsa ut kapitlet innan jag kan gå till jobbet (tack och lov för flextid!).

Vad läser man då som pendlarläsning som fungerar för korta läspass? Ja, för mig funkar egentligen det mesta, för jag hittar oftast läsro så fort jag stoppar näsan i min bok, trots diverse störningsmoment från medpassagerare. Det enda som inte riktigt funkar är att påbörja en bok, speciellt inte en som är lite mer krävande, på Pågatåget. Det bästa är en bok som man kommit in i en bit. För den som vill läsa på tåg, men tycker det blir för hattigt att läsa en roman i korta snuttar kan jag varmt rekommendera noveller. En novell per sträcka är ju i det närmaste perfekt. Dessutom vinner ju ofta noveller på att man tillåter sig lite ställtid mellan dem. En novellsamling  i väskan eller någon av de fina novellerna från Novellix, som man kan köpa nästan som smågodis, är ett bra pendlarval. Dessutom har allt fler förlag börjat satsa på e-noveller och det är ju perfekt att ladda ner på sin telefon om man glömt att ta med sig en bok.

Här nedan tipsar jag om två novellsamlingar som jag tycker riktigt mycket om och fler novelltips finns att läsa under temat Kort och gott som vi inledde året med.

IMG_0279  IMG_0280

Långa tågresor är dock ännu mer lämpade för läsning. Det är underbart att boka ner sig i på sin plats på tåget, med förfriskningar och en riktigt bra roman att hugga in på. Ser ni det framför er? Jag tvivlar dock på att min nästa längre tågresa kommer att bjuda på så mycket egen lästid. Första veckan i juli tar barnen och jag tåget de 60 milen till mina föräldrar, men med lite tur och med mycket hjälp av modern teknik hoppas jag på att åtminstone hinna öppna min bok.


Tips på böcker med tågtema:

Kvinna på tåget av  Paula Hawkins
Tåg till Trieste av Dominica Radulescu 
Tåg till Pakistan av Khushwant Singh
Främling på tåg av Jenny Diski
4.50 från Paddington av Agatha Christie
Mordet på Orientexpressen av Agatha Christe

Har du några tips till tågbokslistan?
rails-train-path-straight

 

Bild: splitshire.com

 

 

 

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

8 svar på ”På väg med tåg: om korta och långa lässtunder”

Jag har två längre tågresor planerade i sommar och jag längtar redan efter dem – just för lästidens skull! Först och främst till Ystad, vilket betyder en lång resa mellan Göteborg och Malmö och sedan en kortare – som ändå är tillräckligt lång för att hinna läsa lite med substans.

Sedan London till St. Ives – fem och en halv ljuva timmar genom vackert engelskt landskap. Jag kan knappt bärga mig!

Jag älskar att läsa på tåg och lyssnar gärna på ljudböcker när jag pendlar med spårvagn. Det är så skönt att stänga ute världen en stund!

I genren tågdeckare ska man inte glömma Maria Langs Ingen returbiljett, som det var länge sedan jag läste, men minns som bättre än många andra från hennes senare produktion (denna är nästan exakt i mitten av hennes långa svit). En passagerare i en förstaklasskupé blir mördad mitt under pågående resa Stockholm-Frövi med Langs alter ego Almi Graan närvarande.

Jag gjorde den omvända pendlingsresan varje morgon i höstas. Det vill säga från Malmö till Lund och för mig är det tyvärr lite för kort för att hinna läsa på det sätt jag föredrar. Hela resan till jobbet tog ca 50 minuter, men det var bara 10-15 av dem som skulle ha kunnat kombineras med läsning. Ibland ville jag bara sitta kvar på Öresundståget för att jag gillar tågresande.

Nu har jag flyttat tillbaka till Göteborg, men hälsar på i Malmö ca en gång per månad och den resan är bra för läsning. Är glad att jag kommit in i läsandet igen och längtar nu extra mycket efter nästa resa söderut om en vecka.

Stängt för kommentering.