Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Rundvandringar i Skåne

carolina-top

Det finns en serie böcker jag har haft stor glädje av – både genom att använda dem, och genom att de är perfekta presenter att ge bort. Det är Karin Hoffmanns alla ”rundvandringar”-böcker som alla innehåller 20-30 olika promenader i vacker natur i Skåne. Själva äger vi rundvandringar på Romeleåsen där jag och oäkte maken har gått ett antal promenader ut i natur vi nog kanske inte hade hittat till själva. Fina stigar, vackra utsikter, ruiner och ståtliga träd. (En av böckerna heter just rundvandringar evighetsträd och jag gillar verkligen när det är ett träd som är målet för en promenad…) Det finns ganska många böcker i serien nu, med promenader längs Skånes kuster, på Söderåsen och Romeleåsen, längs med Skåneleden och fler.

rundvandringar

Det fina är att varje promenad är just en rundvandring, med start och mål på samma ställe (ofta vid en lämplig parkeringsplats vid en skogsväg). Hela rundan finns inritad på en karta, men allra mest är det de detaljerade anvisningarna man följer när man går (”sväng höger vid skylten där det står Andersson… följ stigen med stenmuren till vänster”). För varje rundvandring anges ungefärlig tid den tar, men också sevärdheter eller ställen att äta och bo som ligger i närheten.

rundvandringar2

Bor du i Skåne så tycker jag du behöver minst en av de här böckerna (testa någon rundvandring först genom att låna en av dem på biblioteket, men sedan är detta mest en ”äga”-bok tror jag) – och kommer du till Skåne på besök är det här ett perfekt sätt att hitta vackra ställen dit inte så många andra turister hittar.

Dagens_liten

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

2 svar på ”Dagens kulturkollotips: Rundvandringar i Skåne”

Stängt för kommentering.