Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Får får får?

anna-top

 

farbondens-dagbok-ett-liv-pa-den-engelska-landsbygden-Nej, får får lamm. Minns ni den gamla vitsen som man med fog kan kalla mossig? Min spaning är att det inte är det minsta mossigt med får dock. Kanske kan man till och med säga att får är hett …

Åtminstone är James Rebanks osannolikt vackra och mycket politiska dagbok Fårbondens dagbok – Ett liv på den engelska landsbygden  en rejäl snackis. Han är uppvuxen i The Lake District i norra England och titulerar sig fåraherde. Hans släkt har fött upp får i regionen i mer än 600 år och i boken får man följa en fårbondes vardag under de fyra årstiderna. När man läser kommer man vardagen nära, det är slåtter och lamning, liv och död. Allt på naturens villkor och på ekonomins. En av de brännande frågorna som han vill diskutera är huruvida landsbygden skall vara till för strosade storstadsbors rekreation eller om den ska få vara en plats där människor kan leva och arbeta som människor gjort sedan vikingatiden. Rebanks började som twittrare och man kan följa honom på @herdysheperd1 om man vill följa hans vardag, många otroligt vackra foton utlovas.

Har ni förresten hört att de på Färöarna har tagit får till hjälp för att filma otillgängliga platser?

Vill man se hur det projektet fortskrider så är det bara att kika in på bloggen Sheepview 360

Mitt tredje belägg för att får är hetare än på länge är den isländska filmen Bland män och fårPrisbelönt i Cannes 2015 och den är en charmig berättelse om två fåruppfödande bröder som bor i samma dal men som inte talat med varandra på 40 år.

Dagens_liten

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

6 svar på ”Dagens kulturkollotips: Får får får?”

Framtiden då? Helst på rim! (Spaningen bör även inkludera den obligatoriska kopplingen till digitalisering, sociala medier och/eller undergångsmentalitet – fåren som symbol för det analoga, traditionella och beständiga i tider av förändring?)

Kära dotter! Du har misstagit dig, det här är inte Jessika Gedin som spanar. Tycker nog att jag fick med lite digitalisering och sociala medier och gubbarna är väl så analoga som de kan bli. Nu har du höga krav 🙂

Fårbondens dagbok tyckte jag var otroligt bra och läsvärd. Jag skrev om den här, om du eller någon annan vill jämföra synpunkter kring boken: https://justnujusthar.com/2016/05/20/farbondens-dagbok/

Jag gillar verkligen hur James Rebanks beskriver livet på landet utan det romantiska skimmer som personer som inte lever på landsbygden upplever under de kortare perioder som de vistas på landet. För James Rebanks är det inget idealiserat landskap och liv, utan tvärtom en väldigt påtaglig verklighet som man måste ta hänsyn till och ibland också drabbas hårt av. Fler synpunkter och citat från boken i recensionen i min blogg.

Stängt för kommentering.