Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Slottspotting

 

Swedish_castle_Marsvinsholm

carolina-top

Jag fortsätter att tipsa om saker i den landsände där jag råkade hamna i tjugoårsåldern och blev kvar: Skåne. En (väldigt trevlig!) period i mitt liv läste jag konstvetenskap på universitetet i Lund, och tillsammans med en av mina kursare där ägnade jag mig under ett antal vår- och sommarmånader åt något som förstås kan göras på andra ställen i landet men där Skåne är särskilt bra: slottspotting. 

Nä, jag vet inte om slottspotting är ett vedertaget uttryck, men det går helt enkelt ut på att samla på Slott-Man-Har-Sett-I-Verkligheten. Och i Skåne ligger de tätt – det är därför det är så himla bra med slottspotting här. Jag och min kompis brukade hitta en sisådär 2-3 slott som låg i närheten av varandra, och som det gick att ta sig så nära så att det gick att se dem ordentligt utan att göra intrång på privat mark eller så. Vi brydde oss inte om eventuella besökstider, rundvandringar och sånt där, utan nöjde oss med att se från utsidan. Ja, och så packade vi en rejäl picknick, satte oss i bilen och gav oss iväg.

Fotografering ingick som obligatorisk del i slottspottingen, ni vet sådan där klassisk turistfotografering med not-so-avslappnad-turist-framför-sevärdhet-i-fråga. Alltså finns det ett antal foton på Carolina-utanför-Marsvinsholm, Carolina-utanför-Christinehof, Carolina-utanför-Häckebergaslott och så vidare och så vidare. Men den här slottspottingen försiggick alltså för sisådär tjugo år sedan (ja, jag är rätt gammal) och jag kunde inte hitta fotografierna nu – annars hade jag faktiskt tänkt visa dem här. Nå, strunt i det: ut med er själva på slottspotting med mobilkameran i ena handen, kartan i andra och picknickkorgen instuvad i bilen! Här hittar du en slottslista (med gps-koordinater) – bara att sätta igång att bocka av.

Dagens_liten

Bild: Marsvinsholm, av jorchr – CC BY-SA 3.0

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”Dagens kulturkollotips: Slottspotting”

Jag undrar hur slottspotting skulle fungera med tåg, buss och/eller cykel. Vad tror du? Jag tänker att om en väl får till det så blir det nog ordentligt äventyrligt. Cykel kanske är bäst?

Mvh har varken bil eller körkort 😉

Det kan bli ett äventyr, det där ja! Slotten ligger ganska ofta långt bort från samhällen och allmänna kommunikationsmedel. Men en kombo av tåg+cykel kanske? Värt att prova!

Åh, bra tips! De har så fina campingar där också, har varit där med husbilen

Stängt för kommentering.