Dagens kulturkollotips: Spotifys dolda skatter

linje-viktoria

Det finns massor med material på Spotify som få människor känner till. Allt är inte hitlistor och easy listening. Vi har tidigare pratat om att man bl a kan lyssna på flera av Astrid Lindgrens klassiska barnböcker som ljudbok, men det är ju verkligen inte de enda böcker som finns utlagda. Förutom Madicken, Barnen i Bullerbyn och Emil, alla inlästa av Astrid själv med den där fantastiska rösten vi alla känner till, så finns t ex flera av böckerna om Mumintrollen utlagda och klassiska sagor som Askungen, Törnrosa och Bockarna Bruse. Perfekt när man lyssnat på sommarlovsteatern i hängmattan på sommarlovet och vill lyssna på mer. Det finns också en hel del utlagt på engelska för den som vill träna på språket. Sök på Once upon a time och spellistor.

Det finns ju även ljudböcker för vuxna. Vad sägs om American Gods av Neil Gaiman? The Great Gatsby? Sherlock holmes? Och då det är Shakespeare-år så kan vi ju passa på att tipsa om att nästan alla pjäserna är utlagda som ljudböcker.

Även  många gamla klassiska radiopjäser finns utlagda. Orwells 1984 eller gamla deckarhistorier som Dragnet t ex. Och noveller är ju idealiska att lyssna på. Här finns naturligtvis en hel del klassiker och är det någon speciell uppläsare (läs Stephen Fry) man är man sugen på så är det enkelt att söka på vad de har läst in.

Man får lägga en del tid på att leta för det är inte alltid saker kommer upp som första val, men det kan vara värt det. Ett annat tips är att det faktiskt finns en hel del språkkurser upplagda på Spotify. Inte de mest moderna och avancerade kanske, men som en start kan de vara värda att kolla in. Eller en hjälp om man letar efter ett språk som inte hörs dagligen på TV. Jag har inte tålamodet men har smålyssnat lite på italienska, mest av nyfikenhet.

Det kan med andra ord löna sig att faktiskt kolla på Spotify om det är något i ljudväg man är intresserad av. Kanske inte just det man letade efter finns där, men det kan dyka upp oväntade alternativ.

Dagens_liten