Bli besatt av Fjädertjuven

Lotta
En mörk kväll 2009 i den lilla staden Tring strax utanför London. En ung maskerad man tar sig in genom ett bakfönster till stadens naturhistoriska museum och stjäl hundratals små fågelkroppar, som funnits i museets ägo sedan 1800-talet. Århundradets naturvetenskapliga kupp är ett faktum. Frågorna är många och svaren dröjer. Vem är tjuven? Varför har fåglarna stulits och var finns de nu?

Fjädertjuven – skönhet, besatthet och århundradets naturhistoriska kupp av Kirk Wallace Johnson är helt galet fascinerande läsning om ett brott jag inte visste begåtts och om en värld som jag inte visste fanns, eller att den ens intresserade mig. Och den gjorde mer än så, jag blev helt uppslukad.

Kirk Wallace Johnson jobbade tidigare med flyktingar, men hade flugfisket som ett andningshål och ett sätt att återhämta sig. På en fiskeresa till New Mexico fick han första gången höra berättelsen om fågelstölderna på museet, och om den unge man som låg bakom. Och Wallace Johnson blev besatt. Ju mer han grävde, ju mer växte gåtan, och det blev en fem år lång resa ner i fjäderunderjorden – en värld av fanatiska flugbindare och fjäderhandlare, kokainskallar och storviltsjägare, tidigare kriminalare och halvskumma tandläkare, bland döda fåglar och rika män.

Egentligen är det här en kombination av true crime, historisk roman, deckare och levnadsskildring. Det handlar om besatthet – från historisk tid ända till idag. Människan har alltid fascinerats av vackra och exklusiva saker, därav de många expeditioner som gick från Europa till exotiska platser för att samla in exempelvis fåglar vars fjädrar användes främst i modeindustrin. Och det handlade inte om att man hämtade en fågel eller två, nej det var utrotning och masslakt av fåglar.

De här vackra och sällsynta fjädrarna lockar även flugfiskare, eller snarare de som binder viktorianska laxflugor. En del är inte ens fiskare utan man bara tävlar i att bygga de vackraste flugorna, med de vackraste fjädrarna. Och vackrast betyder oftast mest sällsynt. Och är det då inte synd och skam att på museum ligger fåglar efter fåglar undanstoppade i lådor, som aldrig någon tittar på, när man istället kan stjäla och sälja fjädrarna vidare? Så kanske tankegångarna gick hos den 20-årige flugbindaren och musikstudenten Edwin Rist, när han bröt sig in på museet för att stjäla hundratals fågelskinn.

Men vad hände efter det? Vad hände med Edwin Rist? Och vad hände med fåglarn? Efterspelet är minst lika fascinerande som förspelet. Jag kan bara rekommendera att du läser den här historien – den liknar inget du läst förut.

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →