Ska ni skiljas…?

När föräldrarna skiljer sig och flyttar på varsitt håll – det där är en mardröm för många och lika mycket en vardaglig verklighet för andra. Det kan funka bra, livet efter skilsmässan, men det kan också vara en fruktansvärt jobbig tid att gå igenom, och det är klart att det är något både barn och vuxna behöver prata om. Och det finns en hel del barnböcker som handlar om skilsmässor – både den jobbiga tiden innan och hur det blev efter, om hur det är att leva varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa eller om hur det är att gå runt och vara orolig när föräldrarna bråkar mycket. Här är några:

botilda-bengtsson-och-brorsanBöckerna om Botilda Bengtsson (börjar med Botilda Bengtssons nya liv) av Lilian Edvall
Det gör ont i mig att läsa om Botilda Bengtsson. Hon hamnar så väldigt mittemellan sina föräldrar när de skiljer sig. Mamman skäller på Botilda när det är pappan som har gjort något fel, som att glömma skicka med badkläder till skolan, och hemma hos pappa förstår Botilda att det hon är van vid hemifrån mamma är fel eftersom det är reglerna hemma hos pappa (bordsskick till exempel) som är de rätta. Hennes föräldrar fortsätter på något sätt att bråka, fast genom Botilda. Det är ganska lättlästa böcker, men innehållet är något av det svåraste jag kan tänka mig.

en-myras-livEn Myras liv av Linn Gottfridsson
Myran är bara sex år men han fattar ändå att hans föräldrar är arga och osams – även om de alltid övergår till att prata engelska när de bråkar för att inte Myran ska förstå vad de pratar om. Myran förstår inte engelskan (det föräldrarna säger är utskrivet precis som Myran uppfattar det, ajdidoodi wajlaj ungefär…) men får förstås ändå ont i magen och blir ledsen av de arga rösterna och iskalla stämningarna. Det där med att föräldrarna skulle kunna skiljas är det värsta och svartaste för Myran.

 

alva-rymmerAlva rymmer av Pernilla Gesén
Mamma och pappa bara bråkar, och så pajar de Alvas första skolavslutning med att berätta att de ska skiljas. Klart hon blir arg! Ännu argare blir hon när de bara bestämmer att hon ska flytta med mamma till Stockholm. Hon vill inte flytta till Stockholm! När kompisarna och pappa bor kvar i Västerås? Varför tror vuxna alltid att de kan bestämma allting? Så Alva rymmer tillbaka. Alldeles själv packar hon sin väska, med typ serietidningar och en nalle, och hoppar på bussen utanför Henriksdalsringen i Stockholm, och lyckas med konststycket att ta sig hela vägen till Västerås. Det här är första boken i en lång och bra serie om Alva och hennes liv i Stockholm (jo, för hon blir kvar), men det är i denna första det allra mest handlar om föräldrarnas skilsmässa.

 

semlan-och-gordon-pappan-med-de-stora-skornaPappan med de stora skorna av Moni Nilsson
Detta är den första boken om Semlan och Gordon, och Semlan är tolv när hennes pappa (han med de stora skorna) flyttar ifrån dem och till ett radhus som ser likadant ut som det de har, fast spegelvänt. Det där med att bli skilsmässobarn är inte alls särskilt dramatiskt för Semlan, som mest verkar se det praktiska i det hela. Och det är väldigt skönt att få läsa om sådana skilsmässor också. (sen har ju pappan väldiga problem med sig själv, något som ger den här boken lite extra svärta och funderingar)

 

har-vill-inte-hundar-boHär vill inte hundar bo av Anna Ehring
Här har vi Maria som är sex år och som drömmer om två saker: att få en egen hund, och att hennes föräldrar som precis har flyttat isär blir tillsammans igen. Men hund får hon inte (hundar vill inte bo i betong som hennes mamma säger – de bor i ett höghusområde i Stockholm) och i stället för att bli tillsammans med pappan igen vill mamma att hon och Maria ska flytta ända till Göteborg i stället. Hur skulle hon kunna träffa pappa så ofta hon vill då?

 

 

elsa 12Elsa 12 och han som heter Eddie/Eddie 12 och hon som heter Elsa av Thomas Halling
Det här är två parallella berättelser (boken börjar från två håll!) där Elsas mycket handlar om att hon precis flyttat med sin mamma till en ny stad många, många mil från där de bodde förut och där pappan bor kvar. Hur ska hon kunna träffa honom nu? Någon helg ibland bara? Det är riktigt jobbigt, och ännu jobbigare blir livet när hon redan första dagen i skolan fattar att hela hon och allt hon har på sig är helt fel.

 

9789150107838_200x_hjarnslappHjärnsläpp av Håkan Jaensson
Här får Jenny en väldigt unik chans att försöka påverka sina föräldrar att inte skiljas – på ett sätt som bara kan ske i böcker och på film har hon och hennes pappa efter ett blixtnedslag bytt hjärnor med varandra. Så Jennyhjärnan i pappakroppen (ja, klart det där ger upphov till en hel bok full av förvecklingar och inte minst genusfrågor…) försöker få mamman och pappan att bli sams och kära i varandra igen. Pappahjärnan i Jennykroppen verkar mest fascinerad av att få spela fotboll med en ungdomlig kropp igen, och att lite diskret få styrsel på skolans ekonomi.

 

nyckelbarnenNyckelbarnen av Sara Kadefors
Siris föräldrar är inte hemma mycket – det är arbete till sent på kvällarna, och jobbresor och helgarbete. Det är jobbigt för Siri, och ensamt om dagarna och kvällarna, men värre blir det när hon ser sin mamma på stan en dag när hon har sagt att hon är på jobbresa till Tokyo. Och att hon inte ens verkar hålla på med något jobbande utan går in i en lägenhet. I den här boken är det iskyla och tystnad som råder i stället för bråkande föräldrar, lögner och att inte prata om det som är fel. Siris svar är att hämnas på vuxenvärlden, tillsammans med sina vänner Leo och Linn.

 

Bild: Sad boy plays piano av George Hodan (CC0)

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →