Höstens feelgoodpralin: Mindfulness för losers

Lotta

Ni vet hur man ibland blir sådär jättekär i en bok? Eller ni kanske inte vet, men jag vet. Det händer ibland att man* blir alldeles varm i hjärtat och blank i ögonen och bara vill gosa ner sig i en fluffig hög med boken och aldrig återgå till verkligheten.

Ibland blir man alldeles prillig av lycka och vill skrika ut åt hela världen att de måste MÅSTE läsa detta mästerverk. Ibland kan man inte ens gå vidare till en ny bok för man vill leva kvar i den där känslan av fulländning eftersom man vet att det kommer dröja ett tag innan man får uppleva det igen. Ibland vill man hångla upp en bok (eller en karaktär, eller en författare). Och det behöver inte ens vara stor litteratur, erkända författare eller originella historier. Ibland bara händer det. Det finns nånting där som gör att det klickar. Och här klickar det!

Jag tyckte väldigt mycket om Christoffer Holsts debutroman Mitt hjärta går på. Den var fin och varm och charmig. Men Mindfulness för losers är något helt annat. Om Mitt hjärta går på fick mitt hjärta att just gå på så får Mindfulness för losers det att kickstarta och rusa iväg ut i sensommarnatten. En helt ny författare har fötts, känns det som. Han har växlat upp på alla plan. Om ni tänker er att Emma Hamberg och Fredrik Backman har fått ett kärleksbarn ihop, så skulle det vara Christoffer Holst.

holst_300Mindfulness för losers handlar om Pamela Persson, (Pameeeela, inte Paaamela), som är 27 år och bor hemma i källaren hos sina föräldrar i lilla jämtländska Solvik. Alla i byn tittar snett på henne efter hennes omsusade medverkan i den Paradise Hotel-liknande dokusåpan Heta nätter.

Pamela själv längtar bort. Och när hennes stora idol, den amerikanska skådisen Wade Crust kommer till Stockholm för en filminspelning ser hon chansen att fly till storstadens neonljus. Innan hon provfilmar för en roll i filmen träffar hon Sebbe med sin moped och hon får ett typ jobb hos den nästan diplomerade mindfulnesscoachen Gloria. Men, man kan ju såklart inte fly från sig själv och den man är. Och det kanske är helt okej att vara den man är?

Mindfulness för losers är en roman om att älska sig själv, att våga leva, att inte vara så rädd. Nog så viktiga sanningar förpackade i en härlig romantisk komedi med tokmycket humor och en dos mörker och allvar i botten. En bok att bli glad av, en bok att bli förälskad i. Så pass att jag inte ens orkar störa mig på att jämtländska Pamela tog flyget från Luleå Airport för att åka till Stockholm…

*) Jag skriver “man” fast jag menar “jag” eftersom jag framstår som mindre störd om jag pratar i allmänna ordalag.

5 comments

Comments are closed.