Kategorier
Evenemangskoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Alla dessa underbara läshögar

helena-top

Läshögarna och läslistorna brukar vara oändliga hos mig, oavsett årstid. Oavsett vad. Men runt bokmässan är de alltid oändligare än vanligt. Det är böckerna jag planerar att läsa inför mässan för att jag ska gå på seminarium, intervjua eller bara hänga med i snacket. Det är de bästa böckerna att läsa de där sekundrarna under mässan som blir fria för lästid och på resan hem (resan dit sker så orimligt tidigt på torsdag morgon, då orkar jag bara blunda). Det är alla miljaaarders böcker jag skriver upp under seminarium och samtal under mässans gång. De där jag ska läsa så fort jag kommer hem.

Egentligen är den där sista kategorin den mest intressanta eftersom jag aldrig vet i förväg vilka det blir. Kanske blir jag besatt av en man från USA med svenska släktingar som själv är besatt av småfåglar men som vid närmare läsning verkar osympatisk och allt för besatt av småfåglar och sitt pompösa själv som i fallet Jonathan Franzen. Kanske hittar jag en ny ungdomsboksförfattare, en klassisk feminist, en nygammal favorit jag inte visste skrivit nytt. Jag vet aldrig innan och det är lite själva nöjet. Jag ser fram emot eftermässaläshögen.

Inför mässan har jag läst och läser jag följande (allt kommer inte bli färdigläst men jag kommer ha ett litet hum i alla fall…):

Naondel av Maria Turtchaninoff (Inför ungdomsboksmässfrukost). Jag älskade Maresi, detta är en prequel och den verkar precis lika bra. Jag kommer nog inte hinna läsa ut eftersom jag bara har en pdf och det funkar särdeles illa att läsa, planerar införskaffande av riktig bok på mässan.

Middagsljus av Charlotte Cedervall (till samma frukost). Utläst, intressant om samisk mytologi.

Jack av Christina Lindström (återigen, till samma frukost). Precis påbörjad, oerhört lovande.

Fågelburen av Lisa Jewell (inför vårt feelgoodmingel). Mycket bra!

Norma av Sofi Oksanen (som Anna skrev om i veckan). Hinner nog inte läsa ut, men vill ändå ha begrepp om hur den är inför storseminarium och allmän Oksanenbuzz.

När det gäller det där med den där tiden jag tror att jag kommer få under mässan så tänker jag:

En enda risk av Simona Ahrnstedt. Här har jag räknat ut att jag har det perfekta ressällskapet, på hotellrum och tåg.

Har du en mässläsningsplan?

 

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.