Kategorier
Evenemangskoll Ungdomsbokskoll

En författare som tänjer gränserna – Meg Rosoff

anna-top

imageÅrets ALMA-pristagare heter Meg Rosoff och det är ett författarskap som jag är mycket nyfiken på. Kön till Patti Smith i samtal med KG Hammar ringlar lång och jag känner mig väldigt välplanerad när jag smiter in i salen bredvid.

Livet efter ALMA, hur blev det? Rosoff berättar att hon haft fler än 70 resdagar hittills under året och mottagandet är olika på olika platser, priset har helt klart skapat förväntningar och påverkat skrivandet. Just nu finns inte tid för skrivande, det är nu tanketid och det är en vanlig process. När den nya boken är på gång så är det bara den som gäller. Troligen blir det nästa år när resandet och pratandet om priset tar slut, som kanske nästa bok föds.

Rosoff berättar att hon fick rådet att skriva så högljutt som möjligt så skulle agenten hitta en förläggare som skulle ge ut boken. Rosoff bestämde sig för att sluta vara bekväm, hon hade hela sitt liv blivit tillsagd att inte ta så mycket plats och nu fick hon göra just det i sina böcker för ungdomar. Hon berättar att den unika rösten, det perspektiv man har på livet och vilka ord man använder skapar en unik röst. Hon finner att många numer har blivit allt för homogena, det unika i varje människas hjärna tillåts inte komma fram. Där finns både medvetet och omedvetet i vårt sinne som behöver samsas, numer så kan Rosoff låta de två befrukta varandra och skapa en kraftfull röst. Hur får man då fatt i det omedvetna? Då gäller det att tänka på allt det där som man försöker förtränga, en del gillar att skriva på morgonen för då kan man kanske lättare få fatt i sitt undermedvetna. Rosoff är morgontrött så det enda hon kan tänka på är kaffet, det som hennes man kommer med varje dag och är maken bortrest så kan det bli sängläge hela dagen …

Titlarna är fantastiska och Rosoff berättar att de är ganska svåra att få till. Hon har alltid ett arbetsnamn och när man kommer på en riktigt bra titel så är det bäst att börja med att googla den, den kanske redan är upptagen? Det finns inget magiskt med det. Hårt arbete, vänner som bidrar och ordlekar – allt kan funka. Börjor och slutor är viktiga. Rosoff kan få som ett meddelade till sig med den första meningen och de kan komma på hundpromenaden eller var som, hon berättar att flera års tänkande plötsligt kan resultera i en förstamening som gör att hela boken förlöses.

Det förekommer många djur i hennes böcker, särskilt hundar. Vad kommer det sig? Delvis är det för att ge ett annat perspektiv på oss människorna, frågan är om djuren formar människan eller människan formar djuret och förhållandet mellan djur och människa är villkorslöst som man inte kan styra. Förhållandet mellan människa och husdjur är något som är ganska outforskat trots att det är en så kraftfull relation.

Det förekommer också en hel del konst i Rosoffs böcker och delvis kommer det intresset från att hon nu är gift med en konstnär, hon har lärt mycket tillsammans med honom och tycker att symbolerna och bildspråket som är tidlöst är spännande att utforska.

Berätta nu för mig, vad ska jag läsa? Vad ska jag börja med?

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.