Kulturkollo konfererar – Årets bok 2019

 

För tre år sedan instiftades utmärkelsen Årets bok av Bonnier bokklubbar. Kriterierna för att bli nominerad är att boken ska vara av hög språklig kvalitet, ha en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö och ska tilltala en bred läsekrets. Genren ska vara svensk eller utländsk skönlitteratur (spänning och roman) och boken ska vara utgiven på svenska under maj 2018 – april 2019.

Den 24 april tillkännagavs nomineringarna till Årets Bok 2019 och sedan har det varit upp till oss läsare att rösta på vår favorit och utse vinnaren. De nominerade böckerna 2019 är De dubbelt så bra av Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag), Det som göms i snö av Carin Gerhardsen (Bookmark), En katts resedagbok av Hiro Arikawa (Nona), Järtecken av Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag), Manhattan Beach av Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag), Mörkret av Ragnar Jónasson (Modernista), Pachinko av Min Jin Lee (Polaris), Påfågelsommar av Hannah Richell (Forum), Silvervägen av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag), Stormvarning av Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand), Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell (Norstedts) och Vaggvisa av Leila Slimani (Natur & Kultur).

Vad tycker och tänker vi kring de nominerade böckerna? Kulturkollo konfererar om vilken bok som blir Årets bok 2019!

Anna: Jag tycker att juryn gjort ett gott urval av böcker det här året, det är allt från en svepande släktroman från Asien till en spänningsroman från Island och jag har verkligen uppskattat att läsa dem alla. Kul att några av de riktiga snackisarna inte kom med (tänk Bränn alla mina brev). Det ger utrymme för fler författarskap att komma fram i rampljuset. Jag har landat i tre svenska favoriter. De är Christoffer Carlssons Järtecken, Bengt Ohlssons De dubbelt så bra och Jonas Gardells Till minne av en villkorslös kärlek. Alla tre är välskrivna romaner som jag minns långt efter att jag läst klart. Sedan om någon av dem är röstarnas favoriter återstår att se fredagen den 27 september.

Fanny: Av de nominerade böckerna har jag läst tre; Järtecken, Silvervägen och Vaggvisa. Och precis som Anna reflekterade jag också över vilken spännande blandning det är i år. (Dock chocken på att jag fortfarande inte har läst Gardells bok). Med det sagt, så tänker jag att både Järtecken och Silvervägen är två riktigt starka kandidater och som jag uppskattade väldigt. Den förstnämnda ligger mig kanske närmare hjärtat då Christoffer Carlssons roman utspelar sig nästgårds, samtidigt så har det varit en rejäl hajp kring Silvervägen. Då det är allmän röstning så kan jag också tänka mig att Till minne av en villkorslös kärlek ligger bra till.

Ulrica: Jag tyckte verkligen mycket om Silvervägen också och har lagt min röst på den, men det finns flera riktigt bra böcker bland de nominerade. Precis som du säger, Fanny, så kan nog Gardells bok ligga bra till, men på ett sätt skulle det vara lite trist att den vann. Den boken får ju så mycket uppmärksamhet ändå. Med det sagt är Årets bok ett brett och folkligt pris och de böcker som vunnit tidigare år har varit sådana som varit omtalade. Spontant tänker jag att det är många spänningsromaner som är nominerade i år. Är det ovanligt många?

Lotta: Jag surar lite eftersom min givna vinnare Mattias Edvardssons En helt vanlig familj inte ens blivit nominerad? Helt ofattbart faktiskt. Men visst finns det några fina bland de nominerade också. Jag har läst åtta av de nominerade. Mina favoriter är Silvervägen och Järtecken, som jag tycker prickar in alla kriterierna språk, karaktärer, miljö, handling och tilltalar en bred läsekrets.

Linda: Jag håller med Lotta om att Mattias Edvardsson borde varit en självklar kandidat och jag saknar även fantastiska Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid. Många deckare bland de nominerade, men väldigt lite feelgood. Av de tolv nominerade har jag läst fem och hade tänkt läsa några till, men ni vet hur det är med läslistors längd i förhållande till lästiden. Även om jag instämmer i hyllningskören av Silvervägen är det inte min favorit. Däremot en ganska trolig vinnare. Jag vill att fantastiska Pachinko av Min Jin Lee ska vinna, men det känns otroligt. Istället tror på Jonas Gardell, trots att Till minne av en villkorslös kärlek är långt ifrån hans bästa bok. Detta på grund av hans många och trogna fans. Jag håller dock en extra tumme för Christoffer Carlsson och hans fina Järtecken, som definitivt är en av årets böcker för mig.

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →