Kategorier
Evenemangskoll Lyrikkoll Romankoll

Sydkorea är fler än Han Kang

Ett av bokmässans stora teman i år är Sydkorea. Jag gillar det där med att mässan koncentrerar sig på ett land eller en geografisk region och mitt drömtema vore att samla alla länderna runt Medelhavet i ett gemensamt tema – visst vore det intressant?

En av de stora internationella stjärnorna på mässan i år är följaktligen den koreanska författaren Han Kang. Tre av hennes böcker har översatts till svenska och mina tankar om Vegetarianen och Levande döda finns på min privata blogg. Klicka om ni vill läsa mer om dem. Alldeles nyligen kom den fantastiskt fina Den vita boken. Jag har redan läst flera av kapitlen i den många gånger och texterna är ett mellanting mellan prosa och lyrik som man kan återkomma till igen och igen.

”Med nedslag i allt det vita omkring oss – snö, salt, ris och krispiga bomullslakan och med konnotationer till kyla, renhet, tomhet och sorg så skriver hon en bok fylld av korta texter som väcker många känslor. Vemodigt och sorgesamt är orden som först kommer till mig efter att jag läst klart. ”

Vill man lyssna på Han Kang på mässan så finns där fyra tillfällen. Jag siktar på samtalet på lördag klockan 15 eftersom smarta och proffsiga Yukiko Duke då är samtalspartner.

Utöver fixstjärnan Kang så har Sydkorea en egen monter på C02:02 så bjuder mässan ett gediget program med medverkande som kommer från eller har anknytning till Sydkorea. Några nedslag i programmet är en diskussion om En skola i världsklass, seminarie om Koreakriget, Koreaön centrum i världspolitiken och scenprogram om den koreanska rätten Kimchi. Jag har också läst att snabbmatsrestaurangerna inne på mässan i år skall ha en koreansk meny. Det lovar gott!

Vi hade dessutom en hel temavecka om Korea i samband med att det var vinter-OS i Sydkorea 2018. Kika gärna in!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.