Den riktiga Elsie

Elsie Johansson är aktuell med sin självbiografi Riktiga Elsie jag lyssnade på henne berätta om den på Bokmässan idag. Hon kom från en familj utan akademisk tradition och hon berättar att det inte alltid sågs med blida ögon av alla i familjen och släkten att hon ”fick lov” att gå i skola. Hon berättar dock om sin familj i fina små glimtar och speciellt om sin bror och far med särskild värme i rösten.

Elsie Johansson berättar öppenhjärtligt om sitt svåra första äktenskap och med mycket glädje om att hitta kärlek på nytt sent i livet. Men hon menar att det är de svåra sakerna i livet som gav henne stoff till sina berättelser och gjorde henne till författare. Hon vill dock inte kallas proletärförfattare utan tar avstånd från sådana klassificeringar.

Jag tycker mycket om att lyssna på Elsie och blir väldigt sugen på att få veta mer om hennes liv. Hon berättar så väl och med stor värme och humor. Hon avslutar samtalet med att berätta att titeln på boken kommer från en brevväxling med Astrid Lindgren. Elsie hade fått en hälsning från Astrid och skrev i sitt svar att hon inte riktigt var säker på att hälsningen var från den ”riktiga” Astrid. Nästa brev som kom från Astrid var adresserat: Till den riktiga Elsie från den riktiga Astrid.

Jag lämnar seminariesalen med ett leende på läpparna och en varm känsla i hjärtat.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →