Veckans utmaning: Berätta om Syrien

Lotta

Veckans tema är Syrien, och veckans utmaning lyder kort och gott:

Berätta något om Syrien!

Berätta om något som inte (bara) handlar om kriget utan något annat. Något positivt. Kanske har du sett en spännande film? Eller läst en bok? En dikt? Gått på konstutställning? Du kanske vill dela med dig av ett favoritrecept på taboulleh eller baba ganoush? Du kanske har träffat en speciell person som gjorde intryck på dig? Eller har du någon gång varit på resa i Syrien?

En klurig utmaning tror jag, men det ska bli spännande att se vad ni hittar på. Svara i din egen blogg (och lämna länk i kommentarerna nedan så att vi kan läsa ditt svar), eller så svarar du direkt i kommentarsfältet nedan.

15 comments
  1. Jag har läst “Kärlekens mörka sida” av Rafik Schami – en väldigt fin släktkrönika som lär en massor om Syrien, dess människor och historia.

  2. Till världshistoriens halvlegendariska drottningar räknas Syriens drottning Zenobia från Palmyra. Hon ska ha varit god och rättvis, patron of the arts, bildad, och naturligtvis mycket vacker. Hon slogs tillsammans med sina trupper, erövrade stora landområden från Romarriket, och hade på 270-talet e.Kr. skapat ett nästan oberoende kungadöme som sträckte sig till Egypten.

  3. Gävles fristadskonstnär är från Syrien, han driver fortfarande ett galleri och projekt i Aleppo. För filmen 9 Days- from my window in Aleppo. Nästa vecka medverkar Issa Touma som han heter på en litteraturfestival som vi arrangerar där jag jobbar i Gävle med en föresläsning på temat “Photography and freedom of speech”. En bit av Aleppo i Sätra.

  4. Det finns ganska mycket riktigt bra syrisk litteratur i svensk översättning, faktiskt. Inte bara Adonis och Samar Yazbek, som väl är de två som är mest i ropet just nu, och som förstås är bra båda två. Men det finns mycket annat: Salim Barakats totalskruvade romaner är härligt förvirrande, Faraj Bayrakdars ruskiga skildringar (i både prosa- och poesiform) inifrån den syriska säkerhetstjänstens fängelser är mycket läsvärda, och Muhammad al-Maghut är en underbart bister poet. Här finns det mycket att upptäcka för den nyfikne.

      1. Tackar Johannes! Snart är mitt inlägg som kommer imorgon helt överflödigt 🙂 Håller med dig om att det finns fina (och grymma) pärlor att upptäcka.

Comments are closed.