Kategorier
Kulturkoll

Vilka artister är stora i Syrien?

helena-top

När förslaget om ett Syrien-tema dök upp här på kollot så kändes det så självklart, men ju närmare vi kom veckan, ju svårare blev det. Vad känner jag till om Syrien? Krig. Vad känner jag till om arabisk och syriansk kultur? Väldigt begränsat. Hur kan vi undvika att hela veckan kommer att handla om krig, död och flykt? Genom att fråga, undersöka och söka runt detta, tänker jag.

Krig och flykt kommer säkerligen att beröras här ändå under veckan – det är liksom ofrånkomligt. Jag ville dock försöka hitta en annan ingång till temat. Så jag frågade en vän. Jag frågade en vän från Syrien om musik. Vad lyssnar man på? Vilka artister är stora där nu? Några av artisterna som nämndes var Amr Diab, Diana Haddad, Najwa Karam, Assala, Ehab Tawffiq, Rageb Alameh, Nawal Al Zogby, Fadel Shaker, Saber El Robaai, Wael Kfory och Assi El Hellani. Av dessa har jag själv valt ut nedan klipp (jag hoppas att jag har valt representativa klipp från några av dessa artister):

 

 

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.