Mord och mysterier

helena-top

Nu är det dags att klä på sig gummistövlar och regnrock och ta sig ut i det piskande snedregnet för att lösa mordgåtor. Eller kanske är det snarare läge att samla alla misstänkta i biblioteket och få dem att avslöja vem som är skyldig. Oländiga, vindpinade öar ska besökas, brasor ska tändas för att elda på gåtlösarhjärnan, snåriga familjerelationer ska redas ut och blodfläckar ska torkas eller gömmas under mattor. Den här veckan ägnar vi åt ond bråd död, blodig hämnd och kärlek som går fel – det är dags för en vecka med mord och mysterier här på Kulturkollo.

Mord och mysterier verkar aldrig gå ur modet, det är bara att titta på tv-tablån en vanlig kväll som ikväll så hittar vi x antal serier att se, det är olika varianter av CSI och NCIS, Law and order och Criminal minds. Och några av de mest omtalade programmen på streamingtjänsterna de senaste åren är dokumentärer om verkliga mord och mysterier kring dem (The Jinx och Making a murderer för att nämna två stora)… Och så har det sett ut rätt länge nu. Själv brukar jag mena att jag inte är en deckarläsare, och visst är det sant att jag rätt sällan hänger vid deckarhörnan på biblioteket för att hitta min läsning. Men det finns förstås en massa undantag. Som Gillian Flynn, som Sharon Bolton och som Tana French. Framförallt som Tana French. Och så kan man ju alltid gå djupare och se att jag tittar på Elementary och ibland sånt som Bones och Castle som avkoppling. Jag återvänder alltid till Maria Lang och jag har en förkärlek för historiska mordgåtor (mer om det senare i veckan). En gång i tiden läste jag allt av Minette Walters och Henning Mankell, jag såg Adam Dalgliesh på tv och har förstås besökt Midsommer county mer än en gång… Och visst har jag förfärats över Robert Durst i The Jinx. Till exempel. Spänningen ligger nog i blodet på de flesta av oss, kanske säger vi något om varför under den här veckan… Välkomna att följa med oss på en färd in i det mystiska och det mordiska!

Bild av Unsplash

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →