Kategorier
Kulturkoll Sakprosakoll

På jakt efter rötter – en folkrörelse

 

Jamen, hobbyvecka. Vad ska jag skriva om då? Finns där andra hobbyer än läsning? Mitt papperspysslande har jag ju tjatat om kors och tvärs och fotograferar gör jag ju inte längre eftersom min kamera blev stulen …

Det får bli en kort text om något som blivit nästan en folkrörelse – släktforskning. I takt med arkiv och kyrkböcker digitaliseras så har släktforskningen alltmer blivit tillgängligt för alla. Man behöver inte längre förflytta sig till olika arkiv eller bibliotek för att söka sina rötter utan det enda man behöver är en dator och nätuppkoppling. (Vilken revolution det där internätet förresten är för alla hobbyentusiaster, vilken hobby man än har så kan man hitta likasinnade med hjälp av nätet.) För min del handlar släktforskningen mest om att digitalisera foton som funnits i släkten.

Vilket år bilden är tagen, var och vilka som är med på bilden är självklara uppgifter när jag byggt upp mitt lilla arkiv men egentligen är det ju historierna runt som jag vill samla. Till några av bilderna har jag, med hjälp av fantastiska släktingar, skrivit ned lite mer om varje bild och det grävandet är fantastiskt roligt. Jag är urkass på kyrkböcker och andra digitala arkiv men jag intresserar mig för människorna. Hur de kan tänkas levt, hur det påverkat mitt sätt att leva idag och hur Sverige förändrats under den tid som gått sedan fotot togs. I min familj finns det inte ett överflöd av foton och därför är de som finns så värdefulla. Att digitalisera släktfoton på det här viset gör dem tillgängliga för alla släktingar och dessutom finns det möjlighet att framkalla hur många kopior som helst om man så vill.

Den bild som jag visar idag är den av min farmor Anna Elisabeth Örtengren som föddes 1907. På bilden syns också min farmorsmor och min farmorsmormor och bilden är troligen tagen i Malma, Västergötland ca 1910 av en kringvandrande fotograf. Är man sedan, som jag, nyfiken på hur människorna kan ha haft det där på torpet så är det bara att börja gräva i arkiv och annat. Hittar man något extra spännande så tar tidskriften Släkthistoria emot texter och bilder som man kan få publicerade under vinjetten Familjefotot. Sätt igång alla och leta fotografier, scanna in dem i god upplösning och börja sedan teckna ned berättelserna som finns kring dem!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.