Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Kiss och bajs!

linje-ulrica
Vad vore en vecka på temat Kroppen om vi inte pratade om kiss och bajs. Det är ju faktiskt det roligaste som finns! Småbarnsföräldrar – ni är väl med mig här nu? Det finns väl nästan inget som kan få ungar att kikna så mycket av skratt som just kiss och bajs.

Det finns ju flera klassiska böcker i genren som t.ex.  Bajsboken av Pernilla Stalfelt och den strålande bra Det var det fräckaste av Werner Holzwarth om den lilla mullvaden som fått bajs på huvudet. Den senare hade mina barn med inbyggt ljud. Ja visst – ljudet av hur olika djur bajsar. Hejdlöst roligt! Numera har boken också blivit en attraktion och utställning på Skånes djurpark.

9789129697971_200x_bajsboken_kartonnage  9789150216844_200x_det-var-det-frackaste

Bloggen Barnboksprat har en bra sammanställning över småbarnsböcker på de här temat , men här är ett par böcker som är väldigt populära hos en viss femåring hemma hos mig.

9789175773391_200x_pruttar-till-salu

Pruttar till salu av Andreas Hasselberg och Sofia Fridell Wigström läser vi ofta, ofta. Det är något alldeles vansinnigt roligt med kompisarna Figge och Mini som bestämmer sig för att öppna en pruttaffär och som ger sig ut på jakt efter pruttar av olika sorter att sälja i sin butik. Jag avråder dock från att läsa den som god natt-saga då det kan hända att mottagaren blir väldigt uppspelt och sedan vill diskutera pruttar hela natten.

9789163878862_200x_kapten-kalsong-och-den-stora-toalettattacken

En annan serie böcker som kanske mer är toaletthumor än kiss- och bajshumor är böckerna om Kapten Kalsong av  Dav Pilkey. Förutom den kalsongklädde hjälten möter man även hans  fruktade motståndare professor Pruttenplot och doktor Blöja. Han slåss mot såväl köttätande toaletter och snorbotar (ja, fler kroppsvätskor!) från yttre rymden.  Ja, ni förstår humorn här. Oslagbart!

9789129659672_200x_har-kommer-sopbilen-halvan_kartonnage

Så ett avslutande tips. Om det skulle inträffa att du står helt utan en bok om kiss eller bajs och ändå vill bjuda ditt barn på lite högklassig underhållning, så har jag lösningen. Ta en barnbok. Byt ut betydelsebärande ord i boken och ersätt dem med antingen ”bajs” eller ”kiss” under läsningen. Jag lovar – det blir galet kul! En av de böcker som funkar bäst till detta lilla trick är Halvan-boken Här kommer sopbilen av Arne Norlin och Jonas Burman då alla ”sop”-ord byts mot ”bajs”. Ni kommer aldrig att sluta skratta. Ja, eller vissa av er i alla fall.

Har du något tips på böcker i den här genren så dela gärna med dig i en kommentar!

Bild: Pexels.com

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

9 svar på ”Kiss och bajs!”

Denne Kapten Kalsong… de är så älskade och utlånade på biblioteket där jag jobbar. Spelar ingen roll hur många som köps in – de lånas ut. Tydligen är behovet av toaletthumor oändligt 🙂

Mina elever älskade Doktor Proktor-serien av Jo Nesbö, om jag minns rätt så är det en hel del toaletthumor i den också, pruttar räknas väl också 🙂

För att inte tala om Dr Mugg av Fredde Granberg med de oförglömliga titlarna Dasspappersplaneten och Den ondskefulla robotstjärten.

Stängt för kommentering.