Nytt år – inte utan min almanacka

Nytt år – ny almanacka! Så är det för mig och så är det för många andra. Min spaning är att de senaste åren har de digitala kalendrarna allt mer ersatts av de där på papper igen.  Jag är sugen på att hänga på men var börjar man? Hur gör man? Jag var helt enkelt tvungen att konsultera ett planeringsproffs – Sofie med den väldigt fina kalendern @planwithsofie. Läs och inspireras!

Det är ett nytt år, 2017, och med ett nytt år kommer ännu en gång den där känslan av nystart. Detta är året då jag ska börja träna, äta nyttigare, vara ute mer och tackla projekt av olika slag. Känner ni igen er? Jag får alltid en energiboost i samband med det nya året. Jag gör planer och listor över stora som små projekt och drömmar. Känslan av att det här året kommer bli fantastiskt är nästan överväldigande. I alla fall på pappret.

Ett nytt år för mig betyder också att jag behöver se över mitt planeringssystem och eventuellt göra ett nytt. Hur många kalendrar behöver jag i år? Vad ska jag ha för färgtema, månadsuppslag och veckovy? Vilka funktioner vill jag att kalendern (eller kalendrarna) ska ha och vad behöver jag ta bort? Ni hör, att skapa ordning i sitt liv kan vara ett rätt omfattande arbete. Speciellt om man är en plannernörd som jag.

För att hålla koll på mitt liv, mål och fantastiska listor som jag författat och snott från Pinterest behöver min hjärna ett analogt system. När jag lägger in saker på telefonen eller på datorn glömmer jag det lika snabbt som jag lägger in det. Men att ta mig en stund, sätta mig ner med penna och papper och skriva ner min dag, mina mål eller en lista gör att jag minns bättre och på något vis blir det även en möjlighet till reflektion och avslappning. Dessutom är det en kreativ plats för mig där jag använder klistermärken, washitape, och annat smått och gott för att inte bara vara produktiv utan för att det ska bli fint att se på också.

Jag trodde att den här fascinationen för papper och planering var något som jag var rätt ensam om. I dagens samhälle är hetsen efter den senaste tekniken stor och att prata om pennor och papper anses vara förlegat av många. Döm till min förvåning när jag för ungefär ett år sedan snubblade över ett helt community på instagram som är helt galna i kalendrar (planners) och som inte gör annat än att dekorera dem, byter system eller samlar på sig så mycket söta kalendrar och klistermärken som de kan. Söker du på hashtags som #planneraddicts eller #plannercommunity kommer du att upptäcka att det finns massor med människor som delar min fascination för papper, pennor och allt som hör till. Dessutom kommer du att upptäcka hur många olika sätt det finns att använda en kalender på. En del använder dem som ett sätt att spara minnen, andra för att vara sjukt produktiva. De olika variationerna är oändliga.

På senare tid märks det att intresset för det här communityt har ökat. Många av de större företagen i scrapbookvärlden har börjat med egna kalendrar av både filofaxtyp och spiralbundna och mängden av tillbehör ökar lavinartat. Affärer som Panduro har en liten planeringsavdelning nu för tiden och går du ut på Etsy.com kan du hitta tusentals små butiker som säljer klistermärken av olika slag. Du hör, möjligheterna att göra planering till en konstform är oändliga.

Delar du mitt intresse för papper, planering eller nya sätt att scrapbooka på kommer du säkert trivas bra med oss i plannervärlden. Det är verkligen inspirerande att se vad andra har gjort Bode på Instagram och på Youtube. Ett varningens ord på vägen bara. Bilderna som finns kan väcka ha-begär och innan du vet ordet av äger du mer klistermärken och washitape än vad du kan göra dig av med på en livstid. Gå gärna med i gruppen filofaxfixarna på Facebook. Det är en bra start. Välkommen!

/Sofie @planwithsofie

Tips på youtubeklipp som kan inspirera en till att komma igång: https://www.youtube.com/playlist?list=PL60qdpgptUUuHNPrFuy9fGwDBvLhy2hfb

2 comments

Comments are closed.