Kategorier
Kulturkoll

Lotta läser hälsotidningar eller Död åt hälsofascisterna

Lotta

Det finns ungefär tre miljarder hälsomagasin i det här landet. (Nästan lika många som det finns inredningsmagasin men det är ett annat blogginlägg en annan dag.)

Och det är väl inte fel att vara hälsomedveten. På det planet att man tänker på att äta sina grönsaker och tar trapporna istället för hissen ibland. Men när det övergår till ren hälsofascism och varenda människa slutar äta gluten och följer trenddieter och månadens senaste forskningsrön för att ”må bättre” och man gång på gång får höra saker som ”jag har aaaaaldrig mått så bra som när jag började med [insert valfri kostråd/diet/träningsform]” så blir det aningen överdrivet.

För hur bra kan en människa egentligen må? Och hur dåligt har en människa mått? Jag tänker att det är lite på samma sätt som att varje nytt tvättmedel som kommer ut på marknaden tvättar ännu renare och vitare än förut. Ny och förbättrad formula. Men inte sjutton får vi renare och renare kläder med varje generation tvättmedel? Inte heller kan varje ny och förbättrad träningsform eller kosthållning få dig att må bättre och bättre. Då skulle vi alla vara perfekta elitmänniskor vid det här laget.

Men det värsta är att ”må bättre” också är synonymt med att vara snygg, smal och vältränad. Artikel efter artikel om hur man får smalare lår eller tjockare hår. Gå ner i vikt. Orka mer. Det är sorgligt. Och ännu mer sorgligt att 80-90% av hälsotidningarnas läsare är kvinnor. Så säg mig, kära medsystrar: VARFÖR BEHÖVER NI LÄSA SÅ MÅNGA ARTIKLAR OM HUR NI SKA GÖRA FÖR ATT MÅ BRA? Jag fattar faktiskt inte. Okej om man nu gillar att springa och vill läsa reportage om hur man kan förbättra sin teknik så att det går lite snabbare. (Nej jag ljuger, inte ens det förstår jag för jag fattar inte varför det ska presteras och förbättras hela tiden i allt man gör.) Prestera mer är inte per automatik synonymt med att må bättre.

Men okej. Jag tänkte att jag skulle ge de här MåBra och Iform och Topphälsa och Hälsa och Hoppsan en chans i alla fall. Det kanske är något som jag har missat. En miljon kvinnor kan ju inte ha fel.

ELLER KAN DOM?

Här är ett litet urval ur topprubrikerna i de här blajtidningarna.

5 misstag du alltid gör när du går på diet
Kommentar: HA! Det finns ETT misstag och det är att du gick på diet från första början.

Gå ner i vikt med ny matematisk diet
Kommentar: Enkel gammal hederlig matte. Ät lite mindre och rör dig lite mer.

Bästa dieten enligt ditt stjärntecken
Kommentar: HAHAHAHA!

Crossfit stärker hjärnan
Kommentar: Det gör bokläsning också och det är mycket trevligare

Så undviker du löparknä
Kommentar: Spring inte

Så blir du av med träningsfinnarna – expertens bästa tips
Kommentar: Träna inte

Feta ostar gör dig inte fet
Kommentar: Och?

4 fördelar med ett proteinrikt mellanmål respektive 8 saker som händer med kroppen när du äter för mycket protein
Kommentar: Ät protein, men inte för mycket protein. Nu blir jag förvirrad.

6 saker du inte ska säga till den du älskar
Kommentar: Håll dig borta från “det är inte du det är jag”, “det är inte jag det är du” eller “jag vill göra slut” så blir det nog bra.

Snart finns det – nagellacket som förhindrar våldtäkt
Kommentar: Intressant metod att använda sina fingrar som drinkpinnar… men jag hittar ingen artikel om den där nya manskrämen som förhindrar männen från att stoppa droger i drinken från första början?

Att leva med en knubbig kvinna gör mannen lyckligare
Kommentar: Jag tänker inte ens kommentera det här.

Alltså jag orkar inte mer.

Kan man inte bara göra saker för att det är kul? Äta vad man vill? Se ut som man vill? Vara nöjd med den man är istället för att ständigt förändra och späka och hetsa och trimma och stressa och väga och sporta.  Tänk om folk kunde vara lika flitiga på att förändra världen istället för sig själva. Att lägga tid på sitt inre istället för på sitt yttre.

Var lite snällare med dig själv, var lite snällare mot andra. Ät vad du vill men lagom mycket och rör dig nån gång ibland. Gör saker som är kul. Sluta prestera hela tiden. Så. Det är bra så.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

2 svar på ”Lotta läser hälsotidningar eller Död åt hälsofascisterna”

Stängt för kommentering.