Kategorier
Kulturkoll Ungdomsbokskoll

Författare boktipsar: Maria Turtschaninoff

Foto: Karin Lindroos

Vem skall man fråga om boktips till det här temat om inte en av den nordiska fantasyns mest spännande författare? Jag bad helt enkelt Maria Turtschaninoff att tipsa oss om riktigt bra ”overkliga” böcker. Hon svarade med vändande mejl: 

Maria med sin underbara muminklänning på Bokmässan i Göteborg 2016.

Mina 3 bästa overkliga böcker:

För det första: För mig är det egentligen omöjligt att göra en distinktion mellan verkliga och overkliga böcker. För att citera en av mina favoritförfattare Ursula Le Guin: ”To think that realistic fiction is by definition superior to imaginative fiction is to think imitation is superior to invention.” Det som för andra är ”overkligt” är för mig ofta mer verkligt än verkligheten. Så här är egentligen mina tre mest verkliga böcker 🙂

1. Den oändliga historien kommer jag jämt och ständigt dragandes med då jag skall skriva eller berätta om favoritböcker. Men denna klassiker av Michael Ende säger så mycket om hur det är att vara människa, om sorg och kärlek och fantasi och skapandets villkor, att jag inte kan låta bli att tipsa om den. Igen. En pojke läser en bok, dras in i bokens handling och medverkar till att genom sin fantasi skapa en ny värld – men samtidigt är boken så mycket mer än det.

2. I år tycker jag att det är relevant att tipsa om Philip Pullmans Den mörka materian-trilogi, eftersom det just blivit känt att den får en fortsättning i år. Det finns faktiskt en hel del i de böckerna jag inte är så förtjust i och en hel del deus ex machina, ändå är världsbygget och idéerna i böckerna helt unika.

3. Nene Ormes serie om ett annorlunda Malmö, som börjat med böckerna Udda verklighet och Sär, bygger upp en vuxen, urban fantasyvärld som är farlig, drömlik och fantasieggande. Det Malmö som där målas upp är redan mer verkligt och levande för mig än det ”verkliga” Malmö, som jag bara besökt som hastigast. Men i Ormes Malmö har jag rört mig lika fritt som de hamnskiftare som befolkar böckerna.

/ Maria Turtschaninoff, mars 2017

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.