Kategorier
Kulturkoll

Välkommen till Malme

linje-ulrica

”Vi har det bra, så ska det va, välkommen till malme”. Har ni hört den? Låten med Advance Patrol som gått varm på dansgolven, inte bara i min gamla hemstad. Om ni gjort det så förstår ni att musikens huvudstad nummer ett inte är Stockholm utan MALMOE!

Jag skriver naturligtvis detta med glimten i ögat men det är alltså inte bara i Eurovision som Skåneland dominerar musikmässigt. Oboy, säger jag bara. Glöm Gyllene tider, glöm Tomas Ledin, den mesta sommarlåten någonsin är från Skåne och ni gissar rätt, den är med Peps Persson. Reggeakungen från Helsingborg. Även om han numera naturligtvis är bosatt på landet.

Andra storheter från Malmö och Skånetrakten är t ex Cardigans, The Ark och Timbuktu, som gjort en annan episk Malmölåt ihop med Simone Moreno. Snacka om att den här har sjungits på många förfester och tåg/buss-resor in till M-town. ”Vi drar till Malmö, vi drar till malmöööö” heter egentligen ”Vem Pra Bahia”.

Malmös egna kungar på sin tid var dock ändå Wilmer X. Bland alla coola man hängde med under studenttiden så var det inget man direkt erkände men jag är uppväxt på stora delar Wilmer-rock och när Wilmer X spelade på Malmöfestivalen samlades 30 000 människor för att trängas och försöka lyssna.

En mer nutida kung får man väl ändå kalla Jonathan Johansson. Det här är musik som känns på riktigt, ända in i själen. Lyssna t ex på Aldrig ensam, Stromboli brinner eller Under sjukhusen.

Men, den kanske mest kände pågen från Skåne är nog ändå inte så samtida. Vi avslutar med tidernas mest klassiska skånelåt: När man ser det lite grand så här från ovan..

Har ni några skånefavoriter? Heroes med Månsan? Änglahunden? Skriv gärna i kommentarerna.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

4 svar på ”Välkommen till Malme”

Stängt för kommentering.