6 ljudbokstips som trollar bort ogräs och vissna grenar

carolina-top

Trädgården vaknar! Det spirar och gror, gräset blir grönt och kan sittas på, saker som doftar gott slår ut, färg sprakar, fåglar kvittrar och det är alldeles, alldeles underbart! Lyckliga alla vi som har en trädgård att gå ut i när våren kommer!

Ja. Jo. Det ÄR underbart. Men det jag varje år lite grann förtränger är det där att det spirar och gror alldeles väldigt. Det måste skäras ner och ansas. Vissa saker spirar och gror där de inte är tänkt att spira och gro, och ganska många ivriga uppstickare gror där de inte är välkomna alls, a.k.a ogräset. Det måste rensas. Och rensas. Och klippas och rensas igen. Att ha trädgård är fint, men innebär en hel del arbete som även om vissa grejer är kul (plantera!!) är ganska jobbigt och trist.

Då är det en fantastiskt bra sak att lyssna på en ljudbok under tiden du ska göra den där rensningen, klippningen eller vad det nu kan vara. Du är i ljudbokens värld och fingrarna rör sig liksom av sig själva, och det gör inte fullt lika ont i knäna och ryggen längre. Jag vet, för jag brukar lyssna mig igenom ett antal timmars trädgårdsarbete varje vår och varje år. Här är några av mina bästa ljudbokstips!

Till offer åt Molok av Åsa Larsson, uppläst av Åsa Larsson

Just den här har jag själv praktisk erfarenhet av att lyssna på under trädgårdsarbete – för några år sedan tillbringade jag ett antal timmar i maj med att klippa rosor, ha solen i nacken och lyssna på Åsa Larsson egna och alldeles mästerliga uppläsning av femte boken om Rebecka Martinsson. Så galet bra det var! Jag älskar böckerna om Rebecka Martinsson som jag alla lyssnade på som ljudböcker under en vinter och en vår – och varje gång jag tänker på dem så känner jag fortfarande solen i nacken från den där rosenklippningen. Det, och andnöden jag kände när jag satt i bilen på ICA Maxis parkering (och egentligen skulle gå in och handla men inte kom iväg pga spännande i boken) när jag lyssnade på dykarscenen i Till dess din vrede upphör.

Svart stjärna av Jesper och Joakim Ersgård, uppläst av Stefan Sauk

En Storytel original-serie bestående av tio avsnitt som tillsammans gör en ”säsong”, dvs bok. Helt galet beroendeframkallande och kommer garanterat att få dig att rensa ett antal meter mer rabatt än du hade tänkt dig från början. Det går inte att sluta lyssna!

Harry Potter and the Philosopher’s Stone av J.K. Rowling, uppläst av Stephen Fry

Jag tillbringar just nu all pendlingstid med att lyssna igenom alla böckerna om Harry Potter, upplästa på engelska av alldeles fantastiska Stephen Fry. Jag har läst dem förr, en del av dem dessutom flera gånger – men att lyssna på dem så här är något alldeles extra! Stephen Fry läser så bra att det är en ren njutning att höra honom, och även om du som jag redan har läst är det helt klart värt att lyssna också. Och klart att Stephen Fry kommer att få följa med mig ut till min trädgård nu framöver och inte bara sitta med mig i bilen på väg till jobbet!

Trollvinter av Tove Jansson, uppläst av Mark Levengood

Jag skulle kunna haft med vilken som helst av Muminböckerna som ljudböcker upplästa av Mark Levengood på den här listan, för jag har verkligen älskat dem alla! Men det får bli Trollvinter för att Isfrun och Mårran är så läskiga och för att den där Hurtfriske Hemulen är så himla… hurtfrisk, och för att det finns någon som bor under diskbänken och säger ”radamsa”.

Solblekt av livet av Mark Levengood, uppläst av Mark Levengood

Och jag bara måste ha med en av Mark Levengoods egna böcker också! Jag älskar hans uppläsning av muminböckerna, men ännu mer älskar jag när han läser sina egna texter. Jag har läst alla samlingarna, så Solblekt av livet får bara representera dem allihop. Det är så kolossofialt bra att lyssna på när man vill ha något roligt, något klokt, något lite kortare, något att lyssna på lite då och då, något bra. Jag vet inte hur många gånger jag har fnissat för mig själv i skogen, på promenaden eller i trädgården när jag har haft Mark Levengood i hörlurarna. Lyssna!

Projekt Rosie av Graeme Simsion, uppläst av Mattias Linderoth

En riktig pärla som säkert är bra även i pappersboksformat, men som jag lyssnade på som ljudbok uppläst av Mattias Linderoth som gav det alldeles perfekta neutrala och rätt torra återgivandet av Don Tillmans tankar, vardagsvanor och alldeles egna sätt att lösa tillvarons problem och utmaningar. Det här är riktigt bra feel-good – rolig, allvarlig och med kärlek.

 

Bild: Garden av Tejvan Pettinger (CC BY 2.0)

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →