Kategorier
Romankoll

Händig man sökes av Jöns Hellsing

Lotta

Jöns Hellsings debutroman Händig man sökes är första delen i en trilogi om fiktiva Hope Island – som har vissa likheter med den verkliga byn Portnahaven där familjen Hellsing har en ärvd egendom.

Det här handlar om John, en hemlös ung man med författardrömmar som lever i skuggan av sin far den Store Journalisten. Han ser en annons med rubriken ”Händig man sökes”, där en snickare sökes för att renovera en förfallen fyrvaktarstuga i skotska övärlden. John kan inget om snickeri men han ser sin chans att äntligen skriva klart sin stora roman i en avlägsen liten stuga vid havet. Renoveringen får han lösa efterhand tänker han. Så John snor en gammal Volvo och åker från London till sitt nya hem i Skottland.

Där möter han sin hyresvärd lord Hector Winsley, och lordens hustru, den förföriska lady Anna. Deras äktenskap är olyckligt, de är barnlösa, och lorden smider planer för att få bort Anna från sitt liv. Anna själv smider planer av ett helt annat slag. Erotiska planer som involverar den nyanlände hyresgästen i fyrvaktarstugan.

Och ungefär så här långt in i handlingen undrade jag vad sjutton det är jag läser. För här börjar det bli jättekonstigt. Det är som en 1980-tals harlequinvariant av Lady Chatterleys älskare, med Margaret Thatcher som en skugga i bakgrunden, och det är JÄTTEKONSTIGT. Jag kan inte avgöra om det är bra, eller om det är dåligt, det är bara vääääldigt märkligt alltihopa.

Men så händer det andra saker, oväntade saker som jag absolut inte såg komma, och allt är fortfarande jättekonstigt, men samtidigt gillar jag det. Det är oförutsägbart i sin förutsägbarhet, det är underhållande och roligt, och jag charmas av den här historien.

Jag tycker dock att hela det här erotiska fantiserandet tar för stor plats och jag hade gärna sett mer av byn och invånarna. Där finns det intressanta, i det lilla livet, i den karga platsen, i skuggan av lorder och överhus, inte i pilska adelsdamer som tjuvkikar på andras sexuella äventyr.

Sammantaget så är det en något märklig läsupplevelse. Men den vinner på mig, och i slutändan så tycker jag faktiskt det här är helt okej. Jag ser fram emot att läsa de kommande delarna, och jag blir ännu mer sugen när jag läser den härliga intervjun i DN. Jöns Hellsing verkar ha hur mycket material som helst att bygga historier av.

Rakaste vägen hem är ofta kurvig står det på omslaget, och visst kan det väl vara så. Kurvor gör i alla fall vägen roligare. Men de kan också göra dig åksjuk. Ibland räcker det gott att vägen är enkel och rak. Krångla inte till det i onödan.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Händig man sökes
Författare: Jöns Hellsing
Utgivningsår: 2017
Förlag: Harper Collins Nordic
Finns att köpa här och här.[/box]

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

3 svar på ”Händig man sökes av Jöns Hellsing”

Haha! Tack för läsning och underhållande recension! Nästan lika kurvig som boken…;-) I full färd med uppföljaren just nu. Då är Heather huvudperson och kampen mot Lord Winsley intensifieras. (I första boken blev han bara lite ekonomiskt tilltufsad…) Med vänliga Hope Island-Hellsningar och hopp om fortsatt lässug hösten 2018…:-) /Jöns

Håller helt med om att boken är lättläst och trevlig men de erotiska delarna känns obegripliga och onödigt detaljerade. Stämmer inte alls ihop med övrig text och handling.
Ser fram emot nästa del!

Stängt för kommentering.