Kategorier
Romankoll

Nu har vi cirklat färdigt om Kvinnor och äppelträd

carolina-top

I två veckor har vi nu bokcirklat om Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson på Kulturkollo läser. Överlag har det mest varit positiva röster om boken, och en hel del intressanta diskussioner har det blivit. Vi har funderat kring Sally och Ellen och deras vänskap, om titeln på boken och om alla de andra personerna som finns med i boken, till exempel Ellens svärfar:

”En person som berörde mig starkt var Ellens svärfar, innan Ellen kommer in i hans liv. Att få följa honom från stark ung man, som bygger allt för sina barn som sedan struntar i honom, det tycker jag är hjärtknipande och berör mig mycket. När sedan Ellen kommer lyser livet upp för honom och blir så som han en gång har föreställt sig.”

Någon funderade på vilken skillnad det verkar vara på föräldraskap då och nu:

…”de verkar inte ha det minsta dåligt samvete för vad det blir av barnen, inte verkar Ellens svärfar till exempel tycka att han på något sätt har någon del i att sönerna är ohängda. När kom det ständigt dåliga föräldrasamvetet?”

Och skildringen av Sallys och Ellens barndomar väckte hos en del av oss upp egna barndomsminnen, av läskiga nattliga promenader till utedass eller mörka källare.

En hel del av oss läste boken för andra gången, men hade en helt annan upplevelse av den nu denna läsningen. Att det var så målande miljöbeskrivningar, eller att det var ”mer av allt”:

” Jag vet inte längre om jag verkligen läst den förut som jag trodde jag gjort. Den är inte alls som jag minns den i så fall. Mycket ”mer” av allt liksom. Mer naturskildringar, djupare porträtt av människorna.”

Tack alla ni som var med och pratade om boken på Kulturkollo läser!

Och vi fortsätter förstås med våra FB-bokcirklar. Vilken bok vi pratar om härnäst? Håll utkik – snart avslöjar vi det!

 

Foto: apple tree in full bloom av rosipaw (CC BY NC SA 2.0)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.