Fotoutställning: We Have a Dream. Om mod, medmänsklighet och människans rättigheter.

linje-ulrica

En del utställningar träffar rakt in i själen och är omöjliga att värja sig för. En sådan utställning är We Have a Dream som just nu kan ses på Lunds Konsthall. Jag har sett en utställning med Albert Wikings foton tidigare och känner till hans bilder som är raka, modiga och som ofta ger ett oväntat perspektiv på den avporträtterade. De stora svart/vita fotona är intresseväckande och genomträngande bilder. Men alltid respektfulla och utstrålar en värme i sitt allvar.

I presentationen av utställningen står det:

[quote]I en tid då världen slits mellan konflikter är gemenskap över gränser viktigare än någonsin. Tillsammans kan vi rasera osynliga barriärer, krossa glastak och gå i täten för det vi tror på. Många av de vi möter har fått utstå hot, våld och förföljelse för sitt mod. Därför är We Have a Dream inte bara en utställning – det är en uppmaning till alla att göra sin röst hörd. Likt en sten kastad i vattnet kan en ensam människa skapa ringar som sträcker sig oändligt långt.[/quote]

I den här utställningen har över 100 kända och okända människor porträtterats och intervjuats och den gemensamma nämnaren är att de alla bidrar till att skapa förändring i samhället och att de kämpar för mänskliga rättigheter. Här finns intervjuer med t.ex. Malala Yousafzai, Patti Smith, medlemmar i Pussy Riot, Jane Goodall, Dalai lama. Här finns författare, musiker, artister, politiker och människorättskämpar.

Det är svårt att sammanfatta intrycken av utställningen. Alla berättelser känns angelägna och viktiga. Det går inte att skynda igenom, det går inte att hoppa över delar. Det som framför allt slår mig är att konsthallen är fylld av bevis på mänskligt mod. Rad på rad med människor som vågar stå upp för vad de tror på. Personer som inte låter sig skrämmas.

De ger mig framtidshopp.
De ger mig tilltro till människan.
De får mig att vilja bli bättre. Att göra mer. Att vara modig.

[quote]Kärlek, medkänsla och tolerans är nödvändigheter,
inte lyxartiklar.
                                                                 – Dalai Iama[/quote]

Utställningen här i Lund pågår bara fram till den 7 maj, men det går att följa projektet på hemsidan, där det finns information om framtida utställningsplatser och även ett pedagogiskt material som kan användas t.ex. av skolor. Alla bilder och texter finns samlade i en bok och en ljudboksversion finns att lyssna på helt kostnadsfritt.

we have a dream

 

 

 

[box style=”rounded” border=”full”]Titel: We Have a Dream
Foto: Albert Wiking
Intervjuer: Oscar Edlund
Texter: Daniel Rydén
Förlag: Max Ström[/box]

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →