Kategorier
Kulturkoll

10 lockande kalas

carolina-top

Jag skulle kunna skriva en längre och ångestfylld inledning om mitt förhållande till kalas och fester, men kortar ner det till en enda mening: Jag är ingen kalasmänniska. Punkt.

Men vi har ju fest och kalas som tema? Jag kan ju inte bara i vanlig ordning gömma mig under en sten med en bok och låtsas att jag inte ser svärmors blickar? Nej – i stället sätter jag ihop en lista över 10 kalas till och med jag skulle kunna tänka mig att vara med på. Eller vad säger ni om de här?

  • Bilbos 111-årsdag, eller hans elftiförsta födelsedag som han själv hellre säger. Kalas under det stora, lyktbehängda kalasträdet, mängder av skummande öl i halvstora stop, och så med med Gandalf-designade fyrverkerier mot slutet.
  • Någon av avslutningsfesterna hos Asterix, utomhus, med helstekt vildsvin, dans på de dukbelagda borden (och så med den stackars barden Trubadix nästan alltid bakbunden och försedd med munkavle)

  • Läsårets avslutningsfest på Hogwarts, med hela festsalen smyckad i det vinnande elevhemmets färger (fast dessa kan ändras på någon sekund om resultatet i elevhemstävlingen räknas om…)
  • Någon av alla festerna hos Mumintrollen, med vi-tager-vad-vi-haver-andan och alla-är-välkomna-känslan (inga bundna trubadurer här, inte). Om jag gillar någon slags fester så är det sådana som uppstår spontant, utan pretentiös planering och stel uppklädning. Det känns som att Muminfamiljen har både ytterst planerade fester men mängder av den oplanerade sorten också.

  • Segerfesten på Endor i StarWars VI, med den där elaka Dödsstjärnan pulvriserad (igen), elake kejsaren som spolats ner i avloppet (typ) och elake Darth Vader som visat sig vara snäll innerst inne (och som blir pappa Anakin igen, missförstådd ung far). Allt känns som frid och fröjd ett bra tag framöver. Fast… kan vi slippa de där jämra ewokerna på partyt? (jo, ja, det är ju hemma hos dem, och ja, de hjälpte ju till, men… de kan väl åtminstone få gå och lägga sig vid sju eller nåt?)
  • Någon av kalasen hos Emil i Lönneberga, med Almas alldeles perfekt stekta och lagom stora köttbullar, och Den Där Korven som fru Petrell från Vimmerby så gärna vill äta, och ostkakan med körsbärssylt och vispad grädde… åh, jag älskar god mat! Det är det jag gillar mest med att gå på fester och kalas: maten!
  • Så därför hade jag gärna följt med Orm och Toke när de dricker jul hos kung Harald BlåtandRöde Orm, pga mycket fläsk. Mmmmm…. fläsk!
  • Trots att värden verkar mer än lovligt galen hade jag gärna suttit med Alice på tekalaset hos hattmakaren i Underlandet. Te! Kakor! Så underbart med tekalas!
  • Och pannkakstårta, då?! Mmmm… pannkakstårta! Med grädde och jordgubbar, sittande på gamla trädgårdsmöbler i en berså i en mysig trädgård. Absolut! Alltså vill jag väldigt gärna komma med på Findus födelsedagskalas (ett av dem, han har ju många…) och få äta den där pannkakstårtan som bjuds där.
  • Tionde kalaset finns på riktigt, men skulle gärna lika kunna vara ett av böckernas och filmernas kalas för så stor chans är det att jag skulle kunna snika mig till en plats: Nobelfesten. Åh, att någon enda gång i mitt liv få glida nerför den där trappan i svepande klänning, och ta del av Den Där Middagen? Se glittret och diademen?

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.