Kategorier
Romankoll

Krig och politik hos Jane Austen

helena-top

Att Jane Austen levde i och skrev om oerhört turbulenta tider i Storbritanniens historia är nästan svårt att tro när man läser hennes romaner. Av krig och politik ser vi väldigt lite hos Austen. Där är så väldigt lugnt, stilla och traditionellt. Eller?

I våras läste jag en moderniserad variant av Övertalning (läs mer om den här om du vill) som fick mig att börja fundera lite över det här med verklighet och fiktion och vad som finns bakom kulisserna egentligen. Varför en del är så väldigt svårt att flytta till nutid.

Det finns mycket som kan moderniseras i Jane Austens böcker, eftersom de är så bra berättelser om mänskliga relationer. Men det där med pengar och klass är till exempel väldigt svårt. Kanske är det därför Stolthet och fördom gärna förminskas till att bara handla om romantisk kärlek när den lika mycket är en kritik av ett samhälle där romantisk kärlek spelade mycket liten roll…

I Övertalning är det nog Frederick Wentworths transformation som är svårast. I versionen jag läste blir han under åtskillnaden mellan honom och Anne uppburen författare. Och det som står emellan dem är rätt obegripligt (både i romanens nu och då). I originalet är ju Frederick Wentworth fattig sjöman, när Anne möter honom igen är han kapten. Han har slagits framgångsrikt i kriget och kommer tillbaka som hjälte. Det är oerhört viktigt för balansen mellan huvudpersonerna i boken, men också för att förstå acceptansen (och bristen på den) från omgivningen. Det är svårt att översätta till en värld där heder och tillhörighet mäts med andra mått. Det räcker inte att översätta till populär författare i alla fall.

Verkligheten gör sig påmind också i andra romaner. Kanske allra starkast ändå i Mansfield park där Mr Bertrams plantageägande i Antigua ligger som bakgrund till mycket av det som händer och stora delar av Fannys utveckling. Det må finnas en kärlekshistoria framför, men grundmålningen visar kolonialismen och hur de olika karaktärerna förhåller sig till den, och framförallt hur den är själva grundfundamentet för familjens ekonomi och status.

Allt är inte baler och romans hos Jane Austen. Det finns mycket mer att hitta om man letar lite bakom kulisserna.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

2 svar på ”Krig och politik hos Jane Austen”

Så sant gällande den romantiska kärleken som nog aldrig är särskilt romantisk hos Austen. Tack för länken, intressant läsning!

Stängt för kommentering.