Kategorier
Romankoll

American Wife #dennadagenbok

Linda

Under sommaren presenterar vi på Kulturkollo varje dag ett boktips under taggen #dennadagenbok och idag har det blivit dags för mitt första tips. Jag har valt en bok som känns ny, men som faktiskt kom ut 2008 (fick lite smått panik när jag insåg det). En bok som är väldigt amerikansk och som problematiserar klass och de förväntningar ens bakgrund bidrar till.

När George W Bush blev president trodde nog många att det inte kunde bli värre. När vi nu vet att det kan det och det faktiskt bor en riktig pajas i Vita huset, tänker jag ofta på boken som faktiskt fick mig att förstå George W Bush, trots att den inte ens handlar om honom egentligen. Jag tänker på American Wife av Curtis Sittenfeld, som på svenska heter Presidentens hustru. Boken handlar om Alice Lindgren och Charlie Blackwell, ett udda par som ändå finner kärleken. Mycket i deras historia stämmer med historien om Laura Welch och George W Bush och det går att läsa American Wife som en berättelse om dem. Det går också att läsa den som en vacker och faktiskt intressant berättelse om kärlek. Oavsett är det en väldigt bra bok.

Ibland funderar jag på att läsa om American Wife, men varje gång fegar jag ur. Kanske är favoritböcker bättre som just ett favoritminne. Å andra sidan tål riktigt bra böcker ofta omläsning.

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.