Kategorier
Romankoll

The Wheel of Time #dennadagenbok

carolina-top

Att sätta The Wheel of Time som titel på dagens sommarboktips är väl inte så där rätt egentligen – det är inte EN bok utan en av de mastodontigaste fantasyserier som finns överhuvudtaget. Men att skriva The Eye of the World, The Wheel of Time book 1, som i svensk översättning blev två böcker: Farornas väg och Tidens hjul, bok 1 och 2 i Sagan om drakens återkomst #dennadagenbok i rubriken kändes inte jättesmidigt, så jag förenklade. OK?

Egentligen hade den långa och krångliga rubriken kanske ändå varit passande för detta enorma verk, denna stora och detaljerade värld, alla dessa människor och varelser, alla dessa intriger och underintriger som blir allt trassligare och svårare att hålla reda på och som krävde att bokserien blev längre och längre med tjockare och tjockare böcker. Till sist, när Robert Jordan som författaren hette, hade skrivit 11 tjocka böcker (22 på svenska) men ändå inte var färdig… så avled han. Hans fru gav uppdraget att knyta ihop alla trådar och avsluta serien åt en annan författare: Brandon Sanderson, som klarade av att göra det i ytterligare tre tjocka böcker (som aldrig översattes till svenska).

14 tegelstenars fantasymyller, alltså? Är det mitt tips? JA! Jag älskade den här bokserien! Jag läste den under tiden den gavs ut första gången, gav upp när det var alltför långt mellan utgivningarna (och jag hann glömma bort alla personer och intriger mellan varven), började om från början när Sanderson avslutat bok 14, läste igenom rubbet… och fick på köpet en ny favoritförfattare, nämligen sagde Brandon Sanderson. 

Men dagens tips är The Wheel of Time av Robert Jordan. Så många timmar jag har varit i hans värld och umgåtts med hans påhittade karaktärer…!

 

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

6 svar på ”The Wheel of Time #dennadagenbok”

Åh jag håller med. Läste om hela serien i somras och fastnade precis lika mycket som jag gjorde första gången för 20 år sen. Fantastiskt bra fantasy.

Ja, verkligen! Jag blir sugen på att läsa alltihop en gång till nu när jag började tänka på serien igen. Det är så fantastiskt många bra berättelser i den stora, sådan enorm fantasi…

Ja, jag med! Och då är det bra att det finns så MYCKET av den! 🙂

Jag läser om TEotW nästan varje år (23 år nu …) och det är fortfarande en av de bästa fantasyböckerna som finns. På 90-talet var jag med i en mailinglista på yahoo som handlade om WoT, hälften bara pratade böckerna, den andra hälften RP-pratade böckerna … Och Sanderson avslutade så bra; det var enormt sorgligt när RJ dog (jag vet inte om du läste hans blogg, den var hjärtskärande), men hade han avslutat själv hade vi förmodligen fortfarande väntat på slutet. 😀

Så gjorde jag med Sagan om ringen-trilogin under många år 🙂 Nu blir jag väldigt sugen på att läsa om The Eye of the World och kanske bok 2-4 också. Igen. Dock inte varje år… även om jag helt förstår dig.
Nej, jag läste inte RJs blogg, men kan tänka mig att det måste ha varit jobbig läsning. Så fruktansvärt för honom att veta att han inte skulle leva länge till, och så fruktansvärt att veta att han därför inte skulle kunna avsluta sitt livsverk, att vara tvungen att lämna det till någon annan. Han kunde ju inte veta att Sanderson skulle göra ett så bra jobb som han gjorde. Men ja, kanske hade vi fortfarande gått runt och väntat på WoT bok 32 nu om Jordan hade fått skriva vidare? Sanderson snärtade till det i de sista tre böckerna, blåste liv i det och knöt ihop alla dessa trådar som hängde, och jag gillade det verkligen. Ändå är det ju till syvende och sidst Jordans värld, idéer och personer.

Stängt för kommentering.