Kategorier
Kulturkoll

Att läsa tillsammans – om Kulturkollo läser

linje-ulrica

Att vi älskar att läsa böcker är ingen hemlighet precis. De flesta i kollektivet tycker också mycket om att diskutera de böcker vi har läst med andra och deltar i flera olika typer av bokcirklar. Tanken med Kulturkollo var redan från början att skapa en plats för samtal om kultur och litteratur – inte bara inom kollektivet utan också tillsammans med bloggens läsare. Så föddes bokcirkelaktiviteten Kulturkollo läser.

Boken väljs ut av oss på Kulturkollo och är antingen kopplad till ett veckotema på bloggen eller en aktuell händelse i litteraturvärlden. Boken presenteras i god till på bloggen och på sidan Kulturkollo läser på Facebook. Alla som vill är välkomna att läsa och delta i diskussionen, som äger rum just i FB-forumet. Någon av oss fungerar som samtalsledare, men det är fritt fram för alla att starta diskussionstrådar och slänga ut frågor i gruppen. Att samtalet förs “digitalt” har den stora fördelen att alla kan vara med oavsett bostadsort och man kan också delta på den tid på dagen som passar bäst – det är alltså helt OK att sitta hemma i pyjamas och ändå delta i en intressant diskussion om en bok. Ett vinnande koncept tycker vi och det tycker visst ni också, för vid det här laget har gruppen 296 medlemmar, av vilka många deltar regelbundet, och hela 20 böcker varit föremål för diskussioner, analyser och spekulationer.

Kulturkollo läser var en aktivitet som jag gärna deltog i innan jag själv blev medlem i kollektivet för 1,5 år sedan och jag tror att den första boken jag var med och diskuterade var Stenarna skola ropa av Ruth Rendell. Det gav mersmak och jag har nog varit med i alla diskussioner sedan dess, och nu som medlem i kollektivet också varit ansvarig för några samtal. Jag gillar verkligen att få chansen att ta del av andra läsares upplevelse av boken, att få flera perspektiv på läsningen och en fördjupad förståelse av boken.

Den allra första boken diskuterades var Maken av Gun-Britt Sundström och sedan har en rad andra titlar diskuterats.

 • Fjärde riket av Maria Nygren
 • Dora Bruder av Patrick Modiano
 • Kvinnor och äppleträd av Moa Martinsson
 • Sommarljus och sen kommer natten av Jón Kalman Stefansson
 • Oryx & Crake av Margaret Atwood
 • När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka
 • Stenarna skola ropa av Ruth Rendell
 • När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
 • Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare av Lydia Davis
 • Northanger Abbey av Jane Austen
 • Miniatyrmakaren av Jessie Burton
 • Simma med de drunknade av Lars Mytting
 • En syster i mitt hus av Linda Olsson
 • Vi av Kim Thúy
 • Frankenstein av Mary Shelley
 • God jul av Jonas Karlsson
 • Mamma är bara lite trött av Sara
 • Det nionde brevet av Catrin Ormestad
 • Sommaren utan regn av Maggie O’Farrell

Har du varit med i någon diskussion på Kulturkollo läser som du minns särskilt bra? Dela gärna med dig av minnet i en kommentar!

Vid några tillfällen har vi kombinerat bokcirkeln på FB med en bokcirkel live där författaren också varit inbjuden. Till exempel var bokcirkeln om En syster i mitt hus av Linda Olsson en del av Sigtuna Litteraturfestival. Mötet med Kim Thúy på Bokmässan förra året i samband med bokcirkeln om Vi knockade oss alla och vi hade nog kunna prata om boken med henne hur länge som helst!

Snart är det dags igen! Den 22 augusti börjar samtalet om Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Välkomna att bokcirkla med oss!

 

 

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.