Jakten på Jacks Stockholm

linje-ulrica

I somras var jag i Stockholm med min familj. Vi besöker staden nästan varje sommar och själv har jag också anledning att besöka staden ganska regelbundet i jobbärende eller för att träffa vänner. Men den här gången hade vi ett viktigt uppdrag. Vi skulle besöka olika platser i staden som förekommer i böckerna om Jack.

Vi har läst alla böcker i Martin Olczaks serie (eller serier, för det är tre serier med fyra böcker i varje) för våra barn och det är framför allt den 6-årige sonen som fastnat för berättelserna och ville se de olika platserna som det talas om i böckerna. Ni som känner till böckerna vet att författaren har placerat handlingen mitt bland Stockholms mest kända platser. Allt är dock inte som det ser ut på ytan – Stockholm kryllar nämligen av olika oknytt och sagoväsen! Det var dem som sonen väldigt gärna ville få syn på.

Från vår lånelägenhet kunde vi se Globen ganska bra och sonen svor på att han kunde se drakar flaxa omkring byggnaden när det började bli mörkt. Jag vill ju gärna tro honom även om jag inte såg det själv. Men det känns ändå ganska logiskt, om man ska hysa drakar någonstans i huvudstaden så är Globen onekligen rymlig och bra.
Vi kunde också säkra att Kaknästornet var tillräckligt stort för att rymma ett par jättar. Om de inte är alltför stora. Vi brydde oss dock inte om att hälsa på för vi var lite trötta efter en heldag på Tekniska museet

.

Men Jack bor i Gamla stan, så dit begav vi ju oss så klart. Viktigast var att få se statyn av Sankt Göran och draken. Den har en central roll i boken och utan att avslöja för mycket, kan jag säga att Sankt Göran kanske inte riktigt är den hjälte som historieböckerna har lärt oss.
Det är inte svårt att föreställa sig att det kan förekomma sagoväsen i gränderna i Gamla stan, men det är inte lätt att få syn på dem bland alla horder av turister och kanske blev sonen lite besviken. Men han sa att att han tyckte att han såg ett litet bergtroll vinka från ett fönster på slottet. Själv tyckte jag ändå att det var ganska skönt att det inte dök upp några varulvar när vi tog en glasspaus nära Storkyrkan.

 

Att vi inte skulle se några vampyrer när vi sedan passerade förbi Sergels torg visste vi redan – de sover ju på dagarna. De vet väl alla!

[box style=”rounded” border=”full”] Vill du göra en egen upptäcktsfärd i Jacks fotspår är det dessa platser och varelser du ska leta efter:
Jakten på Jack
Trolldom i Gamla Stan
Vålnader på Vasaskeppet
Varulvar i Storkyrkan
Häxor i tunnelbanan
Spådomen om Jack
Drakar i Globen
Bergtroll på slottet
Sjöodjur i Slussen
Demoner i Stadshuset
Jacks förbannelse
Vampyrer på Sergels torg
Jättar vid Kaknästornet
Näcken i Riddarfjärden
Odjur på Gröna Lund (kommer sept-17)

Du kan också följa med på en vandring som arrangeras av Stockholms Stadsmuseum.[/box]

Bilder: sonens egna turistfoton

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

En tanke på “Jakten på Jacks Stockholm

  1. Åh vilken underbar berättelse 🙂 Älskar det storslagna engagemanget i böckerna! Och fantastisk fantasi på sonen!

Kommentarer är stängda.