Sånt som också händer – demokratisamtal, alternativa bokmässor och manifestationer

helena-top

Att besöka eller inte besöka bokmässan har inte varit ett enkelt val i år. Hanteringen av Nya tiders medverkan har lämnat mycket övrigt att önska och jag som kan nöja mig med att känna ett starkt illamående över att de finns representerade på mässgolvet kan känna mig lyckligt lottad. För dem som inte kan välja utan tvingas avstå mässan av säkerhetsskäl är det något annat. Ingenting har underlättats av den där nazistdemonstration på lördagen.

Samtidigt är det väldigt viktigt att minnas att bokmässan också är så mycket annat. För mig är det framförallt en mötesplats för många som arbetar med och ursinnigt slåss för demokratin varje dag. Jag är bibliotekarie och bok- och biblioteksmässan (som den ju inte heter längre men alltid kommer förbli i min ibland väldigt konservativa hjärna) har alltid varit en av de viktigaste mötesplatserna där vi i biblioteksvärlden kan lära oss mer och samtala kring det här med inkludering, bemötande och det fantastiska som är att vara (och hela tiden bli bättre på att vara) en plats för alla. Tanken att vi skulle behöva lämna ifrån oss vårt utrymme där vi kan träffas, samtala och lära oss nytt gör mig riktigt arg. Jag vägrar helt enkelt gå med på det.

Som en direkt reaktion på den där ilskan har jag bestämt mig för att åka till bokmässan i år igen. Jag känner att jag förlorat litegrann av lusten, jag längtar inte mässa alls i år. Vad jag däremot längtar till lika intensivt, och kanske till och med mer, är möten och samtal. Det känns viktigt på ett helt nytt sätt att få träffa mina människor, bibliotekarier, bokbloggare, litteraturälskare, och försjunka i prat om böcker, värderingar och demokrati. Så som det alltid är på bokmässan, så som vi tydligen måste stå upp och slåss för att det ska få fortsätta vara.

Det positiva jag kan se komma ur allt detta elände är tack och lov en riktigt bra sak. De alternativa scener som skapats för möten och motstånd under mässhelgen i Göteborg öppnar för något viktigt, tillsammansskap mot fördomar och våld. Dessutom bjuds det också på mässan in till gott om samtal kring demokrati och motstånd. Jag har massor av intressanta bibliotekscentrerade seminarier inskrivna bara i min torsdagsplan (Att tillsammans ta ansvar för demokratinInkludera flera – samtal om normkreativitet och hbtq-perspektiv på bibliotek och Jalla tillsammans – interkulturell litteraturförmedling till exempel). Här är några exempel på sådant som också händer i och utanför mässhallarna:

Maratonläsning av Anne Franks dagbok (i monter F01:41), torsdag – lördag

Maratonläsning av Stig Dagemans De dömdas ö (i monter B06:69), fredag

ETC:s Bokmassa på Heden, fredag-lördag

Scener och samtal på litteraturhuset och världskulturmuseet, fredag-lördag

Författarmanifestation i Domkyrkan, lördag

 

Bild från Pixabay [CC0]

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →