Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll Grafik- och seriekoll Kulturkoll Sakprosakoll Ungdomsbokskoll

Ditt bästa mässtips?

Nu är det bara två ynka dagar kvar till Bokmässan drar igång och vi peppar naturligtvis järnet. Vi på kulturkollo bad några av de medverkande att komma med sina bästa tips inför mässan! Har du själv någon programpunkt du ser extra mycket fram emot? Eller något allmänt tips att komma med? Fyll gärna på i kommentarerna nedan!

Helena Dahlgren, aktuell med ungdomsromanen Orkidépojken:

Ja, hur ska man överleva mässdagarna? Jag tänkte bjuda på en liten trestegsguide till hur man inte ska göra på torsdagen, aka dagen då branschfolket enligt traditionen invaderar Göteborg. Man kan säga att guiden är baserad på min förra bokmässetorsdag: japp, detta är BOATS (Based On a True Story).

  1. Köp inte nya glasögon precis innan du ska till Bokmässan! Eller för all del, köp dem men se till att använda dem ett tag så att du inte får migrän första kvällen.
  2. Drick aldrig, jag upprepar ALDRIG, ljummet montervin på fastande mage. Särskilt inte om du är på väg att få glasögonrelaterad migrän.
  3. Klipp inte lugg precis före Bokmässan bara för att en snäll boblmafare sagt att du ser ut som Zooey Deschanel. Du kommer att ångra beslutet när du och din nya lugg utsätts för MÄSS-SVETTEN och SELFIELJUSET FRÅN HELVETET. Minns ni det där Vänneravsnittet när de åker till Aruba och Monicas hår känner av luftfuktigheten? Samma bisarra frisyrer kan lätt uppstå på mässgolvet. Särskilt med nyklippta luggar som är extra förrädiska.

Slutligen ett bonustips: stanna till sent på söndagen. Det är då alla börjar rea ut böcker, samtidigt som luften på mässgolvet går från jorden-i-Insterstellar-otjänlig till med anmärkning godkänd. Och så är det härligt att till sist ta av sig namnskylten, stiga ut i höstljuset, sätta sig på någon trevlig uteservering och skåla för att du överlevde Bokmässan det här året också.

I år kommer Helena Dahlgren bland annat prata hemvändarskräck tillsammans med Mats Strandberg och Johanna Koljonen på lördagen, och fangirla om Anne på Grönkulla i sällskap med Maria Turtschaninoff och Elisabeth Östnäs på fredagen.

 

Elisabeth Östnäs, författare till böckerna om Turid. Slangbellanvinnare och nu nominerad till Nils Holgersson-plaketten:

Jag har lite olika tips inför mässan.

En programpunkt jag ser fram emot är Emma Karinsdotter pratar med Mats Strandberg och Julia Skott om tanter i litteraturen. Detta blir kul och roligt, som omväxling till de mer politiska inslagen.

Mitt bästa tips inför mässan är annars en lite Dramaten att dra böcker i! Och hörselkåpor! Jag har hörapparat, och ljudet är verkligen asjobbigt, men jag försöker att dra mig tillbaka till hotellrummet lite då och då också.

Mitt favorithörn på mässan är nog VIPloungen, därför att det är så tyst där, men det är ju bara för seminariedeltagare, så det är ett rätt kasst tips. Men Fantastiskgränd brukar det vara drag i! Där är nog roligast utställare och mest engagerade personer. Alltid värt ett besök. Och så kan man komma till Litteraturscenen som har en massa miniseminarier nere på golvet. Det är Författarförbundet och Bult som har ett gemensamt program och det kan vara roligt. I år kommer vi att dela ut protestpins för alla som vill protestera mot nynazisternas tillträde till Mässan.

Elisabeth har hela fyra programpunkter på mässan. Torsdag, hittar ni henne på Litteraturscenen med ”Hur får man till en läsvärd historisk roman?” tillsammans med Elin Boardy och Kristina Sjögren. Fredag pratar hon Anne på Grönkulla med Helena Dahlgren, Maria Turtschaninoff och Ylva Lagercrantz Spindler men också Vikingar tillsammans med Karl Johnsson , Kristofer Ahlström , Mats Vänehem , Sara Bergmark Elfgren. Lördag diskuterar hon skrivprocessen tillsammans med Charlotte Cederlund i punkten ”Luttrad skrivprocess”.

 

Marcus Stenberg, aktuell med den självbiografiska boken Jag har inte råd : Sorrow nr 5:

Serieområdet har för mig blivit viktigare och viktigare för varje år. Sen jag läste mina första serieromaner av Åsa Grennvall och blev Galagoprenumerant på gymnasiet har jag varit fast. Jag skulle gissa att minst en tredjedel av min mässtid läggs i serieområdet som alltid lyckas ha en oemotståndligt hemtrevlig känsla. Tecknarna målar på monterväggarna och är ofta där även när det inte är inbokade signeringstider. Att köpa en bok av sin favorittecknare och dessutom få ett noga ritat original på försättsbladet är svårslaget.

Det allra viktigaste att besöka där är Serieskolans bord där morgondagens serietecknarstjärnor säljer fanzine. Förutom att jag tycker det är viktigt att stötta kulturarbetare som är i början av sin karriär så är det svårslaget att kunna snobba sig med att en har varit med från början när någon sen slår igenom brett (HALLÅ JAG GILLADE FAKTISKT ESTER ERIKSSON LÅÅÅNGT FÖRE ER!!!).

Ett tips är att gå förbi där tidigt någon av de första mässdagarna för att hinna få ett gratisexemplar av deras årliga tegelstenstjocka antologi.

Jag har själv en diger samling fanzine och seriealbum med originalteckningar som jag kommer rädda före jag räddar mina fotoalbum i händelse av brand. En sån samling borde vara en mänsklig rättighet att ha eftersom den ger en sån stor glädje. Så vi ses på serieområdet i år, okej?

                           Vill man lyssna på Marcus på mässan så ska man passa på på söndagen då han pratar han om hur det är att inspireras av andra fiktiva världar när man skriver i punkten ”Andras och egna världar” tillsammans med Helena Dahlgren.

 

Eva Emmelin, aktuell med barnboken Kroppens ABC och som redaktör för boken Det nya landet:

Jag har valt att tips om tre favoritställen för återhämtning!

  1. Det finns en glaskantad gång mellan kyrkans scen Se människan och något som jag tror kallas ”J-hallen”. På bänken där brukar jag sätta mig då och då. Genom fönstret syns myllret i B-hallen, i huvudet uppdaterar jag kartan över vilket förlag som håller till var och i öronen sitter de brusreducerande öronpropparna. Inte lugn och ro kanske, men ett tillfälle att andas och få överblick.
  2. Även nästa plats ligger på andra våningen, det tenderar ju att vara lite lugnare där. På Internationella torget samlas svenska organisationer med utblick, bland annat den biståndsorganisation som jag själv arbetar för. Här brukar vara lite lugnare, förutom när populära Cecilia Uddén har lunchprat, och dessutom lugnar det min själ att se att så många arbetar för en bättre värld.
  3. Så långt från nazisterna som möjligt. Tyvärr känner jag att såväl mitt som många andras fokus ligger utanför mässan i år. Det är bara att hoppas att lördagen blir lugnare än befarat. På lördagseftermiddagen tänker jag faktiskt smita ut från mässan och gå över gatan till världskulturmuseet där det också pågår intressanta och viktiga samtal.

                            Eva kan man bl a höra på Biblioteks & berättarscenen, D-hallen där hon pratar om ”Mens och annat kroppsligt i barnboken” tillsammans med Lina Boozon Ekberg och Linda Madsen.

Så, vilka är era bästa tips inför mässan? Kommer ni att gå? Dela gärna med er!

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Ditt bästa mässtips?”

Mitt tips får nog bli gå inte dit.

De flesta tips handlar om att Bokmässan är en vansinnigt jobbig tillställning. Ingen som går dit gillar den? Alltså gillar mässan, som den är.

Det vi gillar är böcker, på olika sätt.

Personligen går jag ju tusen gånger hellre på con istället, men även personlig åsikt åsido: alla verkar ju rätt så överens.

Jag går för min egen fortbildning och för mötena med eldsjälar som pratar om böcker, andras och sina egna. Jag brukar dra ett par vändor på bokmarknadsgolvet och tycker att det kan vara rätt roligt. Det går ju inte att välja, men ett av mina bästa möten förra året var på serieområdet som Marcus rekommenderar. Jag hittade en otroligt fin liten bok, Sockerärter av Tinet Elmgren, och blev avbildad som världens sötaste dystopigris. Även om jag kanske inte pratar mig runt golvet, så kan jag ändå känna väldigt stor samhörighet med de flesta som rör sig där och det gillar jag. Om man vill slippa trängsel och höga ljud är Rum för poesi, på andra våningen, en fin oas i myllret. Fram till 13 är det rummet dessutom Rum för översättning och de samtalen är ofta både intressanta och enormt inspirerande (detta kan bero på att jag är översättare, men jag vill tro att andra kan tycka att det är intressant, de också).

Stängt för kommentering.