När vargen bör vara rädd för Rödluvan – om läskiga böcker för lågstadiet

carolina-top

Det är rätt många av både nybörjarläsarna och de som kommit igång lite mer med sin läsning som vill bli skrämda av det de läser. Det ska vara läskigt! (fast… lite lagom läskigt så där) Och vad som då räknas som ”jättejätteläskigt” är förstås väldigt olika – ibland kan bilder upplevas som oerhört skrämmande, ibland är det berättelsen i sig. Men lockar till läsning gör det alldeles tydligt.

Här är två bokserier som är sanslöst populära bland lågstadieläsarna just nu. Det spelar ingen roll hur många exemplar jag har med till ett bokprat, eller hur många i serien som köps in till biblioteket – de lånas ut. Direkt.

Mystiska skolan-böckerna av Katarina Genar handlar om barnen på en gammal, gammal skola där självklart de som var lärare och elever på skolan för länge sen (då allt var svartvitt och sorgligt, bilder på detta finns…) fortfarande spökar runt i lokalerna. Som om detta inte räckte så envisas huvudpersonerna med att leka lekar som Svarta madam, Anden i glaset, Charlie charlie är du där och annat rysframkallande. Två saker jag själv gillar alldeles särskilt med de här böckerna: illustrationerna av Alexander Jansson! Helt fantastiska! Och biblioteket, skolbiblioteket som ligger i en egen röd tornbyggnad på skolan! (och jadå, klart det spökar i biblioteket…)
De flesta böckerna i Mystiska skolan är börja läsa-böcker, med sisådär tio rader text per sida, men ett par är tjockare kapitelböcker med mer text. Dessutom finns några titlar i enbart ljudboksformat.

 

Serien Lilla skräckbiblioteket (Wiley Blevins och Steve Cox) är de klassiska sagorna, fast omgjorda till skräckvarianter med tillhörande lockande titlar och läskiga illustrationer fulla av ondskefulla röda ögon och ivriga hörntänder. Det är lite längre textstycken än börja läsa-böcker, och lite svårare ord och längre meningar, men fortfarande alltså tunna och relativt lättlästa böcker. Böckerna är översatta från engelska, och vad jag förstår finns det flera översatta kvar att se fram emot. Så förutom de som nu finns – Dödluvan och vargen, Askungen och vampyrprinsen, Snövit och de sju trollen, Hans och Greta i det hemsökta huset, Prinsessan på den giftiga ärtan, Guldlock och de tre spökena och Rapunzel och varulven – så kan vi nog snart läsa om The Bremen Town Ghosts, Jack and the Bloody Beanstalk och Ten Missing Princesses.

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →