Hönan eller ägget

Ja, det kan man fråga sig. Jag har nämligen gått igenom mina favoritböcker och mina favoritfilmer och insett att en väldigt stor del av båda är baserade på böcker eller har blivit filmatiserade. Och ofta gillar jag båda. Det är så pass att jag börjat fundera på om jag har en helt egen kategori och inte har så många rena favoritböcker eller filmer utan favoritbokfilmer. Se här t ex.

Mina topp fem favoritböcker eller serier som jag spontant kommer på:

Harry Potter

Ett rum med utsikt av E M Forster

En förlorad värld

Anne på Grönkulla

Böckerna om Poirot

 

Mina topp fem favoritfilmer/serier

Harry Potter

Ett rum med utsikt

En förlorad värld

Sedan kvalar i och för sig Twin Peaks, Buffy och Veronica Mars in här också men sedan poppar

Inspector Morse upp. Jag är visserligen inte superförtjust i böckerna men alla versionerna på TV uppskattar jag ju väldigt.

Och förresten, Twin Peaks har ju gett upphov till Laura Palmers dagbok och efter Veronica Mars kom två riktigt bra ungdomsdeckare om vår allas Marshmellow nr 1. Även Buffy har ju blivit tecknad serie, men där kan jag faktiskt inte svara för kvaliteten då jag inte har läst dem.

Mååånga andra favoriter har filmatiserats eller varit baserade på böcker och jag har funderat på om det är så att jag faktiskt tycker att fler medier kan förhöja historien och upplevelsen. Om man bortser från några usla filmatiseringar förstås. Jag kan t ex varva läsning av Harry Potter med omtitt av filmerna beroende på vad som passar bäst för tillfället.

Att böcker och film har ett nära samband det kan väl i och för sig de flesta skriva under på. En bestseller blir nästan automatiskt film numera och Hollywood verkar tänka att om ”boken säljer så kommer filmen att göra det”. Dessutom kommer ju boken sedan nästan alltid ut med ett filmomslag efteråt och många många får förstå då upp ögonen för boken och vill få ”mer av filmen” och går därför och fördjupar sig i historien i pocket. Inget fel i det. Det är en cirkel som många tjänar på, inte minst läsare och tittare då många upptäcker något de gillar som de annars skulle ha missat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.