Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo reser till framtiden

carolina-top

Den här veckan har Kulturkollot tänkt sig att åka till framtiden, minsann. Framtiden – vad är det? Hur ser den ut? När jag var rätt liten (sisådär 10?) hade jag och min vän Å en period när vi ritade bilder av framtiden. (Vi ritade väääldigt mycket, jag och Å, och det var inte bara futuristiska visioner – men eftersom vi nu ska prata framtid, och eftersom jag alldeles särskilt minns de här bilderna så tar jag upp dem, och så kan vi därefter tala väldigt tyst om mina saligen avslocknade konstnärliga icke-talanger.) I framtiden vi tänkte oss var allt synnerligen hjärtformat. Eller utsmyckat med hjärtan. Kläder, bilar, hus… Eller så flög det. Allra mest både flög det och såg ut som hjärtan. Tänk alltså flygande bilar med hjärtformade fönster, hjärtratt, hjärtutsmyckade kofångare så har ni ungefär bilden. I centrum av allt detta fanns popgruppen Smajl (logotyp: ett hjärta): två killar, två tjejer, stooora likheter med ABBA (detta var i slutet av 70-talet och vi ääälskade ABBA), hjärtformade ögon, hjärtan på kläderna, hjärtformade mikrofoner och ett flygande glamoröst liv som Bara Var Framtiden På Alla Sätt.

Eh. Ja. Vi var ungefär tio, nämnde jag det?

Men den var inte dyster i alla fall, vår framtidsvision! Inga Storebror-ser-dig, inga regimer-som-styrde-allas-liv, inga piller eller operationer som tog bort känslor, inga förstörda jordklot, inga efter-apokalypsen-scenarios… nädå, bara kärlek, sång och teknologi som avancerat så pass att den… ja , flög.

Men tänk så många andra funderingar, bilder, undringar, drömmar och fantasier det finns i kulturen om hur framtiden kan tänkas se ut och vara! Det är intressant, och det är det vi tänker ägna den kommande veckan åt. Som vanligt är förstås kulturkollarna ett bångstyrigt gäng som gärna tänjer på begreppen, så det här med framtid kanske inte handlar om avlägsen och oförståelig teknologi? Det kanske handlar om… nästa decennium? Nästa sommar? Nästa vecka? (ja, framtiden börjar ju alltid precis nu, och nu, och nu…) Personliga framtidsutsikter? Dystra förutsägelser om att framtiden nog kan skrotas?

Vi får se.

Kulturkollot åker till framtiden, och du är så välkommen att följa med!

 

Bild: Future av Jason Taellious (CC BY-SA 2.0)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.