Annas bästa 2014

anna-top

Då var det min tur att ta en  sväng genom min kulturkonsumtion 2014. Min lista kommer mest av allt handla om det jag läst, annan form av kultur har tyvärr hamnat lite i bakvattnet i år.  Jag hade en ambition att läsa böcker från fler länder än tidigare år, den utmaningen lyckades jag inte med. 43 stycken länder 2013 blev 43 länder också 2014, antalet deckare däremot de blev rekordmånga tack var all ljudbokslyssning under året. Här kommer ett litet urval av favoriter från 2014:

Årets kulturella höjdpunkt: Inget kan toppa Louisiana Literature. Joyce Carol Oates, Margaret Atwood och say no more.
Årets mest omtumlande: Drömresan till Japan i körsbärstid, med mängder av kulturella inslag. Tempel, trädgårdar och konst. Arkitektur, litteratur och mat. Och typ allt.
Årets konstupplevelse: Lars Lerins utställning på Akvarellmuseet. Hans bilder lämnar ingen oberörd.

Årets mest oväntade: En mörderska ibland oss – Jag hade noll förväntningar och blev totalt uppslukad. Rekommenderas!
Årets klassiker: En av årets bokcirklar med Lundströms var Älskaren. Så glad jag är att jag läste och lyssnade på Nesser och co. Finns kvar i arkivet om man missade.
Årets knock out: Naket, gripande. Vi var alltid beredda av Annika Koldenius. Jag var utmattad flera dagar efter att jag läst klart.
Årets afrikanska: Floden mellan bergen – en roman som jag slukade, en av de bästa böckerna i år.
Årets historiska: På ett hotellrum i Hiroshima läste jag När kejsaren var gudomlig och det var en närmast magisk upplevelse. Att promenera från Sadakos papperstranor till en text som gav nya perspektiv på relationerna Japan – USA var alldeles extra.
Årets obehagligaste: Jag gillar inte böcker som skrämmer mig. Punkt. Ändå läste jag Oceanen vid vägens slut. Varför gjorde jag det? För att den är briljant, men så otäck!
Årets dystopi: Enda dystopin jag läst i år var Väggen. Det är en fantastisk klassiker som alla borde läsa.
Årets novellsamling: Åsa Foster har skrivit en samling noveller som utspelar sig i Sydafrika. Man måste inte alltid tala om det, så bra!
Årets mest skimrande ungdomsbok: Ljus, ljus, ljus – en bok som bryter mot normen precis som Ett så starkt ljus (som är en bok för alla precis som de flesta ungdomsböcker).
Årets bok om skrivande: Författaren i familjen, både lättsam och fantastiskt franskt filosofisk om skrivandets vedermödor.
Årets tegelsten: Hilary Mantel är tegelstenarnas mästarinna. Man behöver ha gott om tid och lugn omgivning – årets läsning var För in de döda.
Årets återseende: Jag hade glömt av hur mycket jag gillade Kim Leines böcker. Profeterna vid Evighetsfjorden var sommarens höjdare.
Årets mest bisarra: Martina Montelius skrev en skruvad roman som vi diskuterade på bokfrukosten på bokresan. Jag presenterar Främlingsleguanen.
Årets huvudperson: Kan det vara Stoner Tror att jag väljer den lågmälde mannen från Mellanvästern vars liv i all sin lågmäldhet var helt omöjligt att släppa.
Årets kan-inte-släppa-den: Jag formligen sträckläste Jag heter inte Miriam. Jag har prackat på den på alla som jag känner och jag kommer att fortsätta att prata om den igen och igen. Historiska perspektiv på samtiden. Bra där Majgull Axelsson.
Årets vemodigaste: Staffan Westerbergs enmansförställning Hoppla, illustrationer, musik och dikter om hur det är att närma sig slutstationen.
Årets bokprat: Inför mässan pratade vi om brasilianska noveller på FB och det var mycket roligt att läsa tillsammans. Jag hoppas på många bokprat framöver!
Årets debut: Negar Nasehs Under all denna vinter är en roman som stannat i mitt minne och dotterns känsla när mamman ska komma på besök skär i hjärtat.
Årets roligaste uppdrag: Bokmässan är platsen som jag när en hatkärlek till. Jag älskar seminarierna och att lyssna på författarna, iår var folkhavet och trängseln för mycket för mig. Uppdraget som bokbloggsambassadör var ändå både mysigt och trevligt.
Årets skandal: Att jag inte sett en enda opera eller teaterföreställning under året! Bättring anbefalles.

Årets titel: Plötsligt knackar det på dörren – och då gäller det att öppna. Och att sätta på elvakaffet.

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

7 tankar på “Annas bästa 2014

  1. Roligt att läsa om dina favoriter! Ljus ljus ljus och Jag heter inte Miriam var några av 2014 år bästa läsupplevelser för mig också. De hade verkligen det där lilla extra.

      1. Den var en förfärligt viktig bok som jag först dissade lite. Var allmänt trött på Axelsson och småbesviken på Moderspassionen. Vilken återkomst!

Kommentarer är stängda.