Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo reser till Framtiden

Ja, hör ni, det är faktiskt ungefär 30 (!) år sedan Marty McFly åkte fram och tillbaka i tiden. Dessutom åkte han ju 30 år bakåt i tiden, till 50-talet, så jag tänkte att det kunde vara ett roligt tankeexperiment att tänka var vi alla är om 30 år? Hur långt har vi kommit? Bloggar vi fortfarande? Nja, förmodligen inte, va? Förmodligen är det inte ens någon som vloggar, poddar eller instagrammar heller. Vad tror ni? En hologramlogg? I 3D? Det vore väl något?

Här ser vi i alla fall Kulturkollo, så som vi ser ut och tänker om 30 år. I alla fall är det vad jag tror.

Fanny, kallas även Funny Gee: Har gått i pension och har en egen virtuell tipstjänst som man kan ladda ner gratis till sina solglasögon. Upplyser om var de bästa kulturklänningsaffärerna finns i närheten av där man är på semestern.

Lotta Ranelid: Lyckades hitta en släkting till Ranis som gick med på att dela med sig av släktnamnet. Många skilsmässor och giftermål senare för att kunna titulera sig Fru Ranis men fortsätta leva sitt vanliga liv, så har hon nu alltså bytt efternamn men lever som vanligt. Ja, förutom 17 barnbarn och en vingård i Syrien…

Linda: Har blivit hockeymormor på äldre dagar och kombinerar korvförsäljning på matcherna med ett mobilt bibliotek. Med bara sina egna och sina vänners böcker.

Anna: Bor numera på Zanzibar. Hennes dotter har tagit över verksamheten och utvecklat kulturcaféet till att även innefatta en feministisk kulturtidskrift där Anna är flitig skribent.

Ulrica: Har precis gått i pension efter ett långt livs missionerande kring läromedel med litterära kvaliteter. Vid 50 års ålder fick hon pris för sin skapelse. ”Hitta i antiken” -din guide till dammiga dramer för barn. Ett spel som med augmented reality förvandlar din vardag till antikens Grekland.

Carolina: Sprang Stockholm maraton på sin 70-årsdag och har fått köpa nytt skåp att förvara sina medaljer i. Fick gallra ett rum med fantasy för att få plats med prispokalerna. Skriver på sina memoarer: There and back again.

Helena: Har startat rescue center för svarta hemlösa katter. Det är hård urvarlsprocess för att få adoptera en katt från Helenas Black books and kittys. Alla måste fylla i ett formulär om sina läsvanor och förslag på namn på katterna. Godkänns inte namnen, godkänns inte adoptionen. Ex på ratade föräldraförslag: Snövit, Gosan, Nuttis. Ex på godkända föräldrar: Belladonna, Druzilla och Misery.

Och jag då? Tja, jag bor på landet och driver en getfarm med getter för sällskap och gräsklippning. Vann nobelpriset för min diktsamling: ”En ligghall, ett stall.” där geten agerar symbol för våra innersta drömmar och begär. Har 12 barnbarn och julfest i kubik varje år.

Vad tror ni? Kan det stämma? Var ser ni er själva om 30 år?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.