VAB? Högläsningstips!

carolina-top

Är du hemma och tar hand om ditt sjuka barn? Vill du ha några högläsningstips så att ni bägge glömmer bort det snoriga eller febriga (eller vad det nu är för jobbigt som härjar) för en liten stund? Här är några böcker som passar väldigt bra för högläsning, för barn i lite olika storlekar (och för den vuxne som läser).

Mango & Bambang – Absolut ingen gris av Polly Faber (illustrationer av Clara Vulliamy) är alldeles rykande nyutgiven, och dessutom alldeles förträffligt bra! Förutom att det är en mycket snyggt formgiven bok (allt är lila, svart eller vitt) med fina bilder så är Mango och hennes vän tapiren Bambang roliga att läsa om. Ingen lyfter på ögonbrynen åt att det har kommit en tapir trampandes hela vägen från djungeln, eller att den kan prata. Men om den stoppar trafiken, mitt i morgonrusningen? Det får den inte göra, då ropas det i megafon åt den. Tur att Mango räddar Bambang, tar hem honom och bjuder på bananplättar. Tapirer gillar bananer. Läs den här! Då får du också uppleva nöjet av att se en tapir iförd lila badmössa med blommor.
Högläsning för ca 5-8 år

Myran och gåtorna av Linn Gottfridsson (illustrationer av Emma Adbåge)
Om du redan har läst underbara En Myras liv för ditt barn (eller för dig själv)(jag gjorde det för mig själv) så vet du vad ni har att vänta er i den här nya boken om Myran: vardagsdramatik och igenkänning för någon som är i kanske 6-7-årsåldern, vänskap och lekar, och funderingar över mammor och pappor ur ett barns synvinkel.
Högläsning för ca 5-7 år

Tiger Svensson och den hemliga katten + Tiger Svensson och midnattsrävarna av Sarah Lean
Det här är kapitelböcker att läsas av alla barn som älskar djur (och tro mig som jobbar i bibliotek – de älskar att läsa om djur). Men om du nu har en åttaåring som ligger där nerbäddad och hostar, en åttaåring som drömmer om ett eget husdjur (kanske inte en räv…) men inte orkar läsa själv just nu? Läs de här tillsammans! Tiger Svensson är en tjej som bor hos sin djurälskande farmor och det handlar minsann inte bara om katter och rävar – till exempel får en vårtsvinsunge vara med också.
Högläsning för ca 6-10 år

Och så de här underbara bilderböckerna Martin Widmark och Emilia Dziubak skapat tillsammans:
Lilla Sticka i landet Lycka + Huset som vaknade + Den långa vandringen
Jag säger bara: Läs! Se på bilderna! Njut! Läs igen!
Högläsning för ca 4-8 år

Fler bilderböcker: har du sett att det har kommit en tredje bok om Bockarna Bruse, alltså de där som istället för att gå till sätern för att äta sig feta drar till badhuset och åker vattenrutschbana jagade av trollet? Nu ska de börja skolan! De får ett brev där det med mycket valhänta bokstäver står: BOKANA BRUSE MÅSTE BÖJA I SKOLAN HÄLSNR NY REKTOR. Jodå, det är nye rektorn själv som med mycket möda har författat ihop denna kallelse – och den nye rektorn är förstås ingen mindre än… trollet. (som dessutom helt vandaliserar kopieringsapparaten)(fy skäms, trollet)
Bockarna Bruse på badhuset + Bockarna Bruse kommer igen + Bockarna Bruse börjar skolan av Bjørn F. Rørvik (illustrationer Gry Moursund)
Högläsning för ca 3-6 år

Sista tipset är till er som saknar adventsböckerna ni läste alla dagar fram till jul. Har ni sett att det finns fortsättningsböcker till två av dem, som inte är säsongsbundna?
Högläsning för ca 6-12 år

Gillade ni Skorstensjul av Mårten Sandén (illustrationer Lina Bodén) så kan ni läsa Älvsommar.

Och tyckte ni om Jul i Stora skogen av Ulf Stark (illustrationer Eva Eriksson) så kan ni läsa Sommar i Stora skogen.

Krya! Även vabbruari har ett slut!

 

Bild: Pixabay

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

2 tankar på “VAB? Högläsningstips!

    1. Det är väldigt roligt att först läsa en traditionell Bockarna Bruse-saga (den är ju kort och går fort att läsa) och sedan direkt fortsätter med en av de här Bockarna Bruse-böckerna. Jag har gjort det på sagostunder, och det har funkat bra!

Kommentarer är stängda.