Följ med till Kevin Kwans Singapore

Linda
Jo, jag vet att det är chicklit-vecka och att böckerna då ska vara skrivna av kvinnor. Jag tänkte dock smyga in en man i sällskapet, en man som skrivit några av de mest underhållande böcker jag läst de senaste åren. Jag talar om Kevin Kwan, som skildrar livet för de snuskigt rika i Singapore med omnejd i trilogin som inleds med Crazy rich asians. När filmen med samma namn får premiär i augusti tror jag att Kwan kommer att vara ett namn på allas läppar. Det här är nämligen riktigt bra underhållning med matriarker som får Angela Channing och Alexis Colby att framstå som riktiga mjukisar. Vi får följa tre snuskigt rika familjer och människorna runt dem. Konflikterna är många, ytan mycket viktig och för att räknas till det fina folket ställs många, ofta omöjliga, krav.

Jag ramlade över Kevin Kwan av en slump, men har sedan förstått att han är riktigt stor i t.ex. Kanada. Han säger själv att karaktärerna han skriver om är baserade på riktiga personer, vissa har kombinerats av flera, medan andra är så sanslösa även i verkligheten att de fått kliva rätt in i boken. Han nämner t.ex. Kitty Pong, som från början är sångerska och sedan lyckats nästla sig in hos de fina folket. Hon tillhör de riktigt underhållande karaktärerna i Kwans böcker och de är många. Inte sällan skrattar jag högt åt alla konstigheter som sker.

Huvdpersonerna i trilogin som förutom Crazy Rich asians består av China rich girlfriend och Rich people problems, är  Nick och Rachel. Historien börjar med att Nick, som är historieprofessor i USA, men också otroligt rik arvtagare från Singapore, bjuder med sin flickvän att hälsa på familjen och gå på bäste vännens bröllop. Rachel har ingen aning om vad det är för familj Nick tillhör. Hon har träffat hans kusin Astrid och visst har hon förstått att kusinen har en del pengar, men inte mer.

Rachel heter Chu i efternamn och har uppfostrats i USA av sin ensamstående mor. Hon och Nick är båda akademiker och lever ett förhållandevis enkelt liv. För henne är han Nick Young, läraren, men i Singapore är han någon helt annan. Han tillhör familjen Young, vansinnigt rika och lika hemlighetsfulla. Redan då de flyger till Singapore i första klass börjar Rachel inse att hon inte vet allt om sin pojkvän. Världen hon och vi läsare kliver in i är helt absurd. Det visar sig att bröllopet det ska gå på är årets societetshändelse och såväl möhippa som svensexa är något utöver det vanliga. Över gränsen till det absurda i många fall ska sägas.

Rachel har det inte lätt i Singapore. Alla i Nicks familj och även de som tillhör landets societet, är helt säkra på att hon är tillsammans med Nick bara för pengarna. De flesta av hans vänner och bekanta är riktigt otrevliga, men värst är kanske hans mamma. Hon hyr en privatdetektiv för att försöka gräva fram allt hon kan om Rachel. Hon får reda på att hon inte är en ABC (American Born Chinese) utan en Mainland Chinese, vilket har riktigt låg status. Hur kan en av Singapores mest eftertraktade ungkarlar ens komma på tanken att gifta sig med en sådan?

De två följande böckerna om Nick och Rachel handlar mycket om att försöka leva sitt eget liv, trots att det verkar omöjligt. De bryter med Nicks släkt i perioder, men det är svårt att leva utan sin familj. Jag är egentligen inget fan av böcker där pengarna flödar och märkesnamn droppas till höger och vänster, men Kevin Kwans böcker är mer än så. Det handlar om status, fördomar, familjekriser och karaktärerna är intressanta att följa. Välskrivet och fruktansvärt underhållande. Ett plus också för den annorlunda miljön som gör läsningen annorlunda.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

2 tankar på “Följ med till Kevin Kwans Singapore

Kommentarer är stängda.