Kategorier
Kulturkoll

Vilka genrer associerar du med vilket godis?

Godis och karameller i all ära men de verkliga godbitarna hittar vi ju i hyllan, eller hur? Jag har aldrig varit någon vidare gottegris utan föredrar mer salta snacks framför vingummin och geléhjärtan. Hellre en påse vinägerchips än en påse kolabönor.

När det gäller litteratur är jag faktiskt precis likadant. Hellre en salt pinne än en söt karamell. Och visst förstår ni direkt vad jag menar? Det fick mig att fundera på vilka fler genrer vi hittar i godishyllan. Om feel good är en påse söta, hårda karameller, så vad är då t ex historiska romaner? Tja, jag tänker mig att historiska kärleksromaner kanske är lite som minkkyssar och deckare glider mer åt något klassiskt med kola. Toffee? Äventyrsromaner är lite mer vågade, kanske mer som chili och lakrisfudge? Fast klassiska äventyrshistorier för barn associerar jag mer med typ hallonremmar.
Humor måste ju bara vara polkagrisar. Och Fantasy, ja, det är ju mer syrligt på något sätt.

Det enda godis jag verkligen gillar är choklad och saltlakris. Även lakrits i små mängder i och för sig och choklad ska vara mörkt och gärna med ett uns salt. Ev med lite nötter. Här känner jag inte riktigt att min litteratursmak går riktigt hand i hand dock, för när jag tänker på mörk, bitter choklad, så blir det nog något frankt och existentiellt. Vilket jag absolut kan unna mig ibland, men jag är nog mer anglofil i litteraturen. Fast vingummin och engelsk konfekt är inte riktigt min stil.

Om man vill göra sitt eget godis så finns det en uppsjö böcker att ta till. Jag har naturligtvis betat av flera. Inte så mycket för min egen skull som för att maken är en riktig sockerråtta och det är ju roligt att fixa själv.. Det är inte bara på julen man kan göra kola, fudge, knäck och mozartkulor. Påsken lämpar sig ypperligt för att göra eget. Dessutom kan man göra tvärt om, om man som jag inte äter så mycket godis trots allt. Choklad i middagsgrytan? Jajamensan, det hade till och med min mormor ibland. För att inte tala om lakrits! Där snackar vi mångsidig krydda. Tänk anis och fänkål liksom, det har ju faktiskt en hyfsat tydlig lakritssmak så varför inte rent lakrits i maten också? Att lakritsmarinerade grillspett är kanske inte något man äter varje dag men definitivt någon gång ibland under sommaren. Lakritspasta är också… spännande.. Och frågar man maken skulle man nog också kunna få till svar att nötkräm är något man kan ha i ALLT. Nästa steg här hemma får nog bli att testa att karamellisera med verkliga karameller. Vad tror ni om det? Använder ni godis i maten?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Vilka genrer associerar du med vilket godis?”

Stängt för kommentering.