Kategorier
Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: [mmm] tacka mig sen!

helena-top

Dagens tips har inte så mycket med kultur att göra… eller jo, svensk sommarmatskultur. Med rubriker som ”Halloumiosten riskerar att ta slut” på SVT Nyheter, ”Skräckbeskedet: Då kan halloumin ta slut” skrev Metro och ”Experter larmar – halloumin på väg att ta slut” på Expressen så är det tydligen k a t a s t r o f om denna ost skulle saknas i våra kyldiskar. Jag ska kanske inte raljera för är det något som ligger på lager i vårt kylskåp är det fetaost och ja, just halloumi.

Dagens kulturkollotips är ett hur man på ett väldigt enkelt sätt hur du kan a) piffa upp salladen b) skapa familjekaos då det är huggsexa i familjen om halloumiskålen (d v s servera den som den är). Detta är inget sensationellt eller nydanande sätt att servera denna magiska ost på, men ack så gott.

Du behöver halloumi (duh!), en lime, flytande honung och olja att steka i (alltså att skriva recept är inte min expertis, so bare with me):

  1. se till att göra detta innan halloumin tar slut
  2. dela halloumin i små kvadrater
  3. stek dem i lite olja i en stekpanna
  4. skär itu limen och pressa saften över halloumin och låt saften fräsa in/ut/bort (?)
  5. nu kommer halleluja-momentet – ringla flytande honung över och glasera osten.
  6. Ät!
  7. Nu när du förstår hur gott detta är – så bunkra upp med halloumi så du har om k a t a s t r o f e n är ett faktum och kyldiskarna skriker tyst i avsaknaden av halloumin.

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.